Προηγούμενη σελίδαΚεντρική σελίδαΕπόμενη σελίδα
 

Τι είναι ο διαβήτης και ποιός μπορεί να πάθει διαβήτη;

Τι είναι ο διαβήτης;

Ο πιο απλός ορισμός του διαβήτη είναι: υψηλή τιμή σακχάρου στο αίμα. Με άλλα λόγια ο οργανισμός είτε δεν μπορεί να παράγει ινσουλίνη ή παράγει ινσουλίνη μεν, αλλά δεν μπορεί να την αξιοποιήσει σωστά.

 

Ποιός μπορεί να πάθει διαβήτη;

Διαβήτη μπορεί να πάθουν άτομα με γενετική προδιάθεση. Αυτό σημαίνει ότι ο διαβήτης δεν μπορεί ακριβώς να ελεγχθεί από το άτομο, που παρουσιάζει γενετική προδιάθεση. Ο διαβήτης όμως δεν είναι ούτε κληρονομικός, ούτε βεβαίως μεταδοτικός.

 

Σε τι οφείλεται ο διαβήτης;

Ο διαβήτης τύπου 1 πιστεύεται ότι αποτελεί ανοσολογικό νόσημα. Το σώμα δηλαδή δημιουργεί αντισώματα και τα στρέφει εναντίον των δικών του κυττάρων στο πάγκρεας, καταστρέφοντας έτσι τα β-κύτταρα του παγκρέατος, που παράγουν την ινσουλίνη. Γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι ακριβώς γνωστό. Φαίνεται όμως ότι γενετικοί παράγοντες παίζουν κάποιο ρόλο. Ο διαβήτης τύπου 1 δεν είναι κληρονομικός, αλλά φαίνεται για την εκδήλωσή του να υπάρχει γενετική προδιάθεση.

Δυστυχώς, η προδιάθεση αυτή δεν είναι δυνατόν να ανατραπεί ούτε από το άτομο που θα εκδηλώσει τελικά τη νόσο, αλλά προς το παρόν ούτε από την επιστήμη.

Επίσης φαίνεται ότι κάποιοι παράγοντες από το περιβάλλον, όπως μερικοί ιοί, το άγχος, αλλά και αλλεργιογόνα που προέρχονται από την τροφή μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1.

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προκληθεί από διαφορετικούς παράγοντες, που ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Η γενετική προδιάθεση παίζει ρόλο στην εμφάνιση και αυτής της μορφής διαβήτη, αλλά και ο σύγχρονος τύπος ζωής συντελεί στην εκδήλωσή του. Το γήρας, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για το διαβήτη τύπου 2.