Προηγούμενη σελίδαΚεντρική σελίδαΕπόμενη σελίδα
 

Διαβητικό πόδι

Αγαπητοί ασθενείς υποφέρετε από διαβήτη και ενδιαφέρεστε για την ασθένεια σας.

Η ασθένεια αυτή μπορεί να εμφανίσει λειτουργικές βλάβες στα νεφρά, οι οποίες παρατηρούνται αρχικά στα πόδια. Ενοχλήματα τα οποία αργότερα μπορούν να γίνουν πόνοι ή ακόμα και αίσθημα μουδιάσματος, τα οποία αργότερα μπορούν να οδηγήσουν στην πλήρη απώλεια των αισθήσεων στα πόδια. Αυτό έχει σαν απόρροια τραυματισμοί του δέρματος να μην γίνονται αισθητοί, να μην αναγνωρίζονται και να μην τους φροντίζει κανείς με τον τρόπο που θα έπρεπε. Ιδιαίτερα προβληματικό είναι αυτό σε σημεία που δεν μπορεί να φτάσει κανείς εύκολα, π.χ. μεταξύ των δαχτύλων ή στη φτέρνα. Η έλλειψη φροντίδας σε αυτές τις αρχικά μικρές πληγές μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία φλεγμονών από τις οποίες μπορεί να δημιουργηθούν βαθιά έλκη, τα οποία μπορεί να φτάσουν μέχρι το κόκαλο. Αυτό χαρακτηρίζεται σαν «διαβητικό πόδι». Για να μην φτάσει κανείς σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να ακολουθήσει τις συμβουλές που συγκεντρώσαμε με τη βοήθεια εξεχόντων ειδικών επί του θέματος.

Ας ελπίσουμε ότι μ’ αυτές τις οδηγίες θα σας βοηθήσουμε λίγο. Παρακαλούμε να προσέξετε αυτές τις συμβουλές για το καλό της υγείας σας.

 

Η καθημερινή φροντίδα των ποδιών

Κάνετε 2 έως 3 φορές την εβδομάδα ποδόλουτρο. Διάρκεια 3’, θερμοκρασία 30-35 βαθμοί Κελσίου. Μη χρησιμοποιείτε άλατα του μπάνιου που περιέχουν αλκοόλ (αν εμπεριέχουν αλκοόλ, αυτό αναφέρεται κατά κανόνα στη συσκευασία), π.χ. σκόνες για ποδόλουτρο με χαμομήλι εμπεριέχουν πολύ αλκοόλ.

Μη χρησιμοποιείτε σαπούνι, γιατί έχει την ιδιότητα να στεγνώνει το δέρμα. Χρησιμοποιείτε άλλα σκευάσματα που δεν περιέχουν σαπούνι.

Στεγνώνετε τα πόδια σας μετά το πλύσιμο πάρα πολύ καλά. Προσέχετε να στεγνώνουν καλά τα μεσοδακτύλια διαστήματα. Όταν το δέρμα των ποδιών είναι ξηρό, εμφανίζει απολέπιση ή ραγάδες. Αυτό είναι σημείο ότι τα πόδια σας είναι αφυδατωμένα. Να βάζετε καθημερινά με επιμέλεια κρέμα στα πόδια.

Χρησιμοποιείτε λιπαρές κρέμες.

 

Ο καθημερινός έλεγχος των ποδιών

Ελέγχετε αν υπάρχουν ερεθισμοί ή μυκητιάσεις στα νύχια ή μεταξύ των δακτύλων (μπορείτε να το αναγνωρίσετε από τις κοκκινίλες ή τα λευκά επιχρίσματα). Δίνετε σημασία ακόμα και στον παραμικρό τραυματισμό και πηγαίνετε αμέσως στο γιατρό να περιποιηθεί τα σημεία αυτά. Να κοιτάζετε καθημερινά τα πόδια σας και να τα ελέγχετε ιδίως από την κάτω πλευρά. Χρησιμοποιείτε γι’ αυτό το σκοπό ένα καθρέπτη. Κάθε φορά που εμφανίζεται κάτι μη φυσιολογικό στα πόδια σας να απευθύνεστε αμέσως στο γιατρό. Να κάνετε καθημερινή γυμναστική στα πόδια, π.χ. να μαζεύετε και να τεντώνετε τα δάκτυλα των ποδιών σας.

 

Ποια παπούτσια να αγοράσετε

Να αγοράζετε παπούτσια τα οποία να είναι φαρδιά, άνετα και να ταιριάζουν στο πόδι σας. Το πόδι δεν πρέπει να είναι στριμωγμένο. Να αγοράζετε τα παπούτσια σας τις απογευματινές ώρες, όταν τα πόδια είναι ελαφρώς πρησμένα. Να βαδίζετε πολύ με τα πόδια σας (να πηγαίνετε πολύ περίπατο, καθημερινά, τουλάχιστον 30 λεπτά). Να προτιμάτε άσπρες κάλτσες από βαμβάκι. Πλένονται σε θερμοκρασίες βρασμού και, εκτός τούτου, μπορείτε να διαπιστώσετε αμέσως αν υπάρξουν ποτέ ίχνη από ένα τραυματισμό, δηλαδή αίμα ή πύο. Μην περπατάτε ποτέ ξυπόλητοι.

Πως να περιποιήστε τα νύχια και τα πόδια

Μην πλησιάζετε ποτέ στα πόδια σας ψαλίδι ή ξύστρα ποδιών. Ο κίνδυνος τραυματισμού είναι πολύ μεγάλος. Λιμάρετε τα νύχια των ποδιών σας τακτικά, είναι προτιμότερο παρά να τα κόβετε. Λιμάρετε τα νύχια σας ει δυνατόν ίσια, δηλαδή στις γωνίες να μην είναι πολύ κοντά. Έτσι τα νύχια δεν μπορούν εύκολα να μπουν στο κρέας του ποδιού.

Τι πρέπει να προσέχετε στις διακοπές

Αν θέλετε στις διακοπές να κάνετε πεζοπορία, να προσέχετε να φοράτε άνετα και κατάλληλα παπούτσια. Να προσέχετε πολύ τραυματισμούς και φούσκες, κυρίως στη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια της οδοιπορίας. Σε περίπτωση που εμφανιστούν φούσκες, να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη διαδικασία ίασης τους. Μην εκθέτετε ποτέ τα πόδια σας για πολύ διάστημα στον ήλιο (να αποφεύγετε τα εγκαύματα).