Προηγούμενη σελίδαΚεντρική σελίδαΕπόμενη σελίδα

 

Ε.ΚΕ.ΔΙ.

Ν.Π.Ι.Δ.
Νόμος Ίδρυσης: Άρθ. 25 Ν.2071/92, τ.Α/123/92
Προεδρικό Διάταγμα: Π.Δ. 339/93, τ.Α/145/93
Υπό την εποπτεία του Κράτους
(Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) φιλοδοξεί σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) και τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Διαβήτη (IDF) να συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της νόσου σε όλα τα επίπεδα, δίνοντας παράλληλα νέα ώθηση στην επιστημονική γνώση γύρω από το Σακχαρώδη Διαβήτη.

Το Ε.ΚΕ.ΔΙ. ιδρύθηκε το 1993 και είναι εποπτευόμενο και επιχορηγούμενο από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Είναι Κοινωφελές Ίδρυμα με νομική μορφή ιδιωτικού δικαίου και έχει ως σκοπό τη συστηματική αντιμετώπιση και παρακολούθηση, το συντονισμό και την υποβοήθηση των ενεργειών για την έρευνα σε όλα τα επίπεδα, την πρόληψη και τη θεραπεία τόσο του σακχαρώδη διαβήτη όσο και των επιπλοκών του.

Όπως είναι φανερό, η προσφορά του Κέντρου είναι πολύπλευρη και περιλαμβάνει:

bullet Τον προγραμματισμό, συντονισμό και εποπτεία της παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας ιατρικής νοσηλείας και περίθαλψης στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.
bullet Τη μακροχρόνια παρακολούθηση της πορείας των επιπλοκών της νόσου, σύμφωνα με τις αρχές της διακήρυξης του Αγίου Βικεντίου, καθώς και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών στοιχείων.
bullet Τη διεξαγωγή και συντονισμό ερευνητικών προγραμμάτων στο πεδίο του σακχαρώδη διαβήτη.
bullet Εισηγήσεις στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη χρησιμοποίηση σχετικών ερευνητικών προγραμμάτων και για τη διαμόρφωση της Εθνικής Πολιτικής προς την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.
bullet Την ενημέρωση πανελλαδικά, των ιατρών, του νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, σε θέματα γύρω από το σακχαρώδη διαβήτη και τη διαφώτιση του κοινού με στόχο την καλύτερη πρόληψη της νόσου.
bullet Τη συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες, Ελληνικά και διεθνή Ερευνητικά ιδρύματα, Διεθνείς Οργανισμούς και Επιστημονικές Εταιρείες, που έχουν δραστηριότητες συναφείς προς τους σκοπούς του Κέντρου.
bullet Την οργάνωση και εποπτεία συνεδρίων, διαλέξεων, ανακοινώσεων καθώς και κάθε είδους επιστημονικής και ερευνητικής δραστηριότητας σχετικής με το αντικείμενο του.
bullet Την ίδρυση και λειτουργία του Πρότυπου Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας με συνεχή και αξιόλογη παρουσία των πορισμάτων των μελετών του σε διεθνείς επιστημονικές συναντήσεις.
bullet Την χορηγία υποτροφιών για τη μετεκπαίδευση σε ερευνητικά κέντρα του εσωτερικού ή εξωτερικού.
bullet Την έκδοση βιβλίων ή περιοδικών εκδόσεων.

Με τη λειτουργία του Ε.ΚΕ.ΔΙ. επιτυγχάνεται ο καλύτερος συντονισμός των 82 Εξωτερικών Διαβητολογικών Ιατρείων (ΕΔΙ) και Διαβητολογικών Κέντρων (Μονάδες) που βρίσκονται διεσπαρμένα σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Σύνθεση του Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.ΔΙ. - Σύνθεση προηγ. Δ.Σ.

Καθηγητής Σ.Α. Ράπτης Πρόεδρος
Καθηγητής Eμμ. Φραγκούλης Αντιπρόεδρος
Αναπλ. Καθηγήτρια Εριφύλλη Χατζηαγγελάκη Μέλος
Αναπλ. Καθηγήτρια Κυριακή - Αθηνά Καραβανάκη Μέλος
Δρ. Σταύρος Μπούσμπουλας Μέλος
Ιατρός Λεωνίδας Λαναράς Μέλος
Αντώνιος Κουφάκης Μέλος
Ιατρός Ιωάννης Μπασκόζος Μέλος
Αθανασία Καρούνου Μέλος

Αναπληρωματικά Μέλη
Καθηγητής Χρήστος Μπαρτσόκας
Καθηγητής Αθανάσιος Παπαβασιλείου
Αναπλ. Καθηγητής Νικόλαος Τεντολούρης
Αναπλ. Καθηγήτρια Χριστίνα Κανακά - Gantenbein
Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης
Ιατρός Άγγελος Παππάς
Παρασκευή Καψιώχα
Ιατρός Βαρβάρα Ανεμοδουρά
Δ. Συκιώτης

Επικοινωνία με το Ε.ΚΕ.ΔΙ.

Διεύθυνση:   ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ 3, 10675 ΑΘΗΝΑ
Τηλέφωνο: 213-2037400   210-7295160
FAX:    210-7295168
E-Mail:   hndc ΑΤ hndc DOT gr