Προηγούμενη σελίδαΚεντρική σελίδαΕπόμενη σελίδα

 

Καθηγητής Σωτήριος A. Ράπτης M.D., PhD., M.D. (Hon), HMGSIM, HFEFIM

Γεννήθηκε στην Αθήνα, υιός του Ιατρού Παθολόγου, Αγησιλάου Σ. Ράπτη και της Σταυρούλας Ράπτη το γένος Σκαλαίου
Δημοτικό, Μαράσλειος Παιδαγωγική Ακαδημία, Αθήνα
Γυμνάσιο, Λεόντειο Λύκειο (Freres Maristes), Σίνα, Αθήνα
Ακαδημαϊκό έτος 1955-1956 (Σεπτέμβριος) Εισαγωγή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κατόπιν εξετάσεων, με σειρά επιτυχίας 2ος
1962 (Μάρτιος) Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με τον βαθμό «Άριστα»
1962 (Μάρτιος – Οκτώβριος) Έναρξη ειδικότητας Παθολογίας στην Θεραπευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (Διευθυντής: Καθηγητής Β. Μαλάμος) Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», Αθήνα
1962-67 Εργάστηκε ως ειδικευόμενος ιατρός στην Β΄ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου της Βιέννης (Διευθυντής: Καθηγητής Dr. med., Dr. med. h.c., mult. Κ. Fellinger) στην Αυστρία. Αρχικά ως υπότροφος εν συνεχεία ως Πανεπιστημιακός Βοηθός
1965 Αναγνώριση της ειδικότητας Εσωτερικής Παθολογίας στην Ελλάδα
1967 Έλαβε την ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ούλμ Γερμανίας
1967-78 Εργάστηκε στο Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού στην Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου της Ούλμ Γερμανίας (Διευθυντής: Καθηγητής Dr. med., Dr. med. h.c., mult. E.F. Pfeiffer) ως Εσωτερικός Βοηθός, Αρχίατρος, Υφηγητής, Έκτακτος. Καθηγητής
1970 Διορίστηκε ως Αρχίατρος του ανωτέρω τμήματος
1970 Εξελέγη Υφηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ούλμ Γερμανίας
1974 Εξελέγη Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ούλμ Γερμανίας
1976 Έλαβε την ειδικότητα της Γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ούλμ Γερμανίας
1977 Έλαβε την ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ούλμ Γερμανίας
1978 Ανέλαβε ως διευθυντής του Διαβητoλογικού Κέντρου της Θεραπευτικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο ΠΓΝΑ "Αλεξάνδρα"
1982-2005 Εξελέγη Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ανέλαβε τη διεύθυνση της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έως τον Νοέμβριο του 2003 στο Γ.Π.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» και ως και τον Αύγουστο του 2005 στο Γ.Π.Ν. «Αττικόν». Η μετεγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Κλινικής από τον «Ευαγγελισμό» στο «Αττικόν» με την πρωτοβουλία του Καθηγητού Σωτηρίου Ράπτη μαζί με τους 61 ιατρούς της Κλινικής που διήυθυνε και 25 Νοσηλεύτριες, άνοιξε το δρόμο της έναρξης λειτουργίας του πρώτου Γενικού Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου της Αθήνας «Αττικόν»
1993-σήμερα με ενέργειές του ιδρύθηκε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) και είναι έκτοτε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του. Πρόκειται για Κοινωφελές Ίδρυμα με σκοπό τη συστηματική αντιμετώπιση και παρακολούθηση, το συντονισμό και την υποβοήθηση των ενεργειών για την έρευνα σε όλα τα επίπεδα, την πρόληψη και τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη και των επιπλοκών του. Η προσφορά του κέντρου είναι πολύπλευρη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον προγραμματισμό, συντονισμό της παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας ιατρικής νοσηλείας και περίθαλψης στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη. Επιπλέον, διεξάγονται ερευνητικά προγράμματα ενώ η συνεχής ενημέρωση πανελλαδικά των ιατρών, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού επιτυγχάνεται με τη διοργάνωση και εποπτεία συνεδρίων, διαλέξεων και κάθε είδους επιστημονικής και ερευνητικής δραστηριότητας σχετικής με το Σακχαρώδη Διαβήτη. Η επιστημονική δράση και υπεροχή του Ε.ΚΕ.ΔΙ. αναδεικνύεται από τον αριθμό των άρθρων (>200) σε επιστημονικά περιοδικά κατόπιν διαδικασίας κρίσης (peer reviewed journals)
2005-σήμερα Ομότιμος Καθηγητής (active – ενεργός) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξελέγη επανειλημμένως Διευθυντής του Τομέα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης των Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Ι.Π.Α. - 1984). Εξελέγη επανειλημμένως μέλος του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ι.Π.Α.. Επιπλέον διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ι.Π.Α κατά τα ακαδημαϊκά έτη από το 1998 έως και το 2005.

Είναι ή διετέλεσε

- Μέλος της Επιτροπής Έκδοσης του International Gastrο-Surgical Club
- Μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας για τη Μελέτη του Διαβήτη (European Association for the Study of Diabetes - EASD)
- Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ομοσπονδίας Εσωτερικής Παθολογίας
- Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Τεχνητών Οργάνων
- Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μεταμοσχεύσεων
- Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εσωτερικής Παθολογίας
- Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικής Εκπαιδεύσεως
- Πρόεδρος (ιδρυτικός) του Εθνικού Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων του Υπουργείου Υγείας (1990-1994)
- Πρόεδρος της Εθνικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής για το Σακχαρώδη Διαβήτη του Υπουργείου Υγείας (από το 1990)
- Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών (1990-91/1991-92/1992-93 και επανεξελέγη για την περίοδο 2011-12)
- Πρόεδρος της Ελληνο-Γερμανικής Ιατρικής Εταιρίας (από το 1980)
- Ιδρυτικό μέλος (1995) και νυν Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης του Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού
- Ισόβιο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (IDF) (από το 1980)
- Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου για τη Διακήρυξη του Αγίου Βικεντίου (Αθήνα, 2005) (σε συνεργασία με τη την Διεθνή Ομοσπονδία για το Διαβήτη, IDF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ΠΟΥ)
- Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας για τη Μελέτη του Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού (Αθήνα, 2005)
- Πρόεδρος του 41ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου για το Σακχαρώδη Διαβήτη (EASD) που διοργανώθηκε το Σεπτέμβριο του 2005 στην ΑΘΗΝΑ με 14.700 συνέδρους.

Επιπλέον είναι ή διετέλεσε μέλος σε 32 Ελληνικές και διεθνείς ιατρικές εταιρίες.


Βραβεία και τιμητικές διακρίσεις:

1975  Βραβείο Bertram της Γερμανικής Διαβητολογικής Εταιρείας
1981 (18 Ιουνίου)  Συστατική Επιστολή από τον κάτοχο του Βραβείου Νόμπελ Ιατρικής 1977, Καθηγητή Roger Guillemin, The Salk Institute San Diego California, H.Π.Α.
1981 (6 Ιουλίου)  Συστατική Επιστολή από τον κάτοχο του Βραβείου Νόμπελ Ιατρικής 1977, Καθηγητή Andrew Schally, Department of Medicine, Tulane University New Orleans, Louisiana, H.Π.Α.
1985  Παράσημο «Πρώτης Τάξεως της Αξίας της Τιμής» της Δημοκρατίας της Γερμανίας
1990  Παράσημο «Μεγαλόσταυρος της Αξίας της Τιμής» της Αυστριακής Δημοκρατίας
1996  Επίτιμο Μέλος της Γερμανικής Εταιρίας Εσωτερικής Παθολογίας (HMGSIM)
1996 έως σήμερα  Τακτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, Σάλτσμπουργκ, Αυστρία
2000  Επίτιμος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ιασίου, Ρουμανία
2000  Επίτιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εσωτερικής Παθολογίας (HFEFIM)
2005  Του απενεμήθη το Μετάλλιο Langerhans και ακολούθως έδωσε την ομώνυμη πανηγυρική διάλεξη (υψίστη διάκριση της Γερμανικής Διαβητολογικής Εταιρίας)
2005 έως σήμερα  Συγκλητικός της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών Σάλτσμπουργκ, Αυστρία


Είναι ή διατέλεσε εκδότης, συνεκδότης ή μέλος, του υπεύθυνου για την έκδοση συμβουλίου στα ακόλουθα περιοδικά:

- Medical Section of the Journal Hepato-Gastroenterology
- Hormone and Metabolic Research (Thieme Verlag)
- Diabetologia (Springer Verlag) 1982-1985
- Life Support Systems (Saunders Publ.) 1981-1987
- Acta Diabetologica Latina (Il Ponte)
- Medicine Digest (Newnorth-Burth, Bedfordshire, UK)
- Clinical Physiology and Biochemistry (Karger Verlag)
- Int. Jr. Artificial Organs (Wichtig Ed., Milano)
- Int. Angiology Journal (Minerva Medica, Torino)
- Top Medizin (Korrespondent)-(pmi Verlag, Frankfurt)
- The Indo-European Medical Journal (Vejle, Denmark)
- European Journal of Internal Medicine (Elsevier)
- Experimental and Clinical Endocrinology and Diabetes (Johann Ambrosius Barth, Huethig)


Άλλες Δραστηριότητες:

- Ο Καθηγητής Σ.Α.Ράπτης έχει διοργανώσει από το 1980 μέχρι σήμερα 22 Διεθνή Συνέδρια στην Ελλάδα και ένα μεγάλο αριθμό από Ελληνικά Συνέδρια, Συμπόσια και Σεμινάρια στα πεδία της Εσωτερικής Παθολογίας, του Σακχαρώδη Διαβήτη, του Μεταβολισμού, της Γαστρεντερολογίας, της Ενδοκρινολογίας, της Μεταμόσχευσης Οργάνων και των Τεχνητών Οργάνων.
- Ως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Διαβήτη ξεκίνησε τη νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, σχετικά με τη λειτουργία των Διαβητολογικών Κέντρων στην Ελλάδα, με σκοπό τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας της παροχής φροντίδας στους ασθενείς με διαβήτη.
- Ο Καθηγητής Σ.Α.Ράπτης ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που οργάνωσε δομημένα εκπαιδευτικά προγράμματα για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη από το 1978. Με ενέργειές του ιδρύθηκε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) με σκοπό να ενισχυθούν οι ευνοϊκές συνθήκες για την υγεία των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα. Σήμερα πανελλαδικά λειτουργούν συνολικά 82 Διαβητολογικά Κέντρα και Εξωτερικά Διαβητολογικά Ιατρεία
Δημοσιεύσεις:

367 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά κατόπιν διαδικασίας κρίσης (peer reviewed journals) και 8 μονογραφίες στα πεδία της Παθολογίας, του Σακχαρώδη Διαβήτη, της Γαστρεντερολογίας, της Ενδοκρινολογίας, της Μεταμόσχευσης Οργάνων και των Τεχνητών Οργάνων. Αυτές οι δημοσιεύσεις έχουν αναφερθεί στη διεθνή βιβλιογραφία (citation index) περισσότερες από 5.000 φορές. (h-index = 37, ISI Web of Knowledge).


Επιλεγμένα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά κατόπιν διαδικασίας κρίσης (peer reviewed journals)

1. Kollias Anastasios, Tsiotra Panayoula C., Ikonomidis Ignatios, Maratou Eirini, Mitrou Panayota, Kyriazi Erifyli, Boutati Eleni, Lekakis John, Economopoulos Theofanis, Kremastinos Dimitrios T., Dimitriadis George, Raptis Sotirios A.
Adiponectin levels and expression of adiponectin receptors in isolated monocytes from overweight patients with coronary artery disease
CARDIOVASCULAR DIABETOLOGY. 2011. 10
2. Dimitriadis G., Hatziagelaki E., Mitrou P., Lambadiari V., Maratou E., Raptis A. E., Gerich J. E., Raptis S. A.
Effect of Hyperthyroidism on Clearance and Secretion of Glucagon in Man
EXPERIMENTAL AND CLINICAL ENDOCRINOLOGY & DIABETES. 2011. 119(4):214-217
3. Lambadiari Vaia, Mitrou Panayota, Maratou Eirini, Raptis Athanasios E., Tountas Nikolaos, Raptis Sotirios A., Dimitriadis George
Thyroid hormones are positively associated with insulin resistance early in the development of type 2 diabetes
ENDOCRINE. 2011. 39(1):28-32
4. Mitrou P, Raptis SA, Dimitriadis G.
Thyroid disease in older people.
Maturitas. 2011. [Epub ahead of print]
5. Kyriazi E, Tsiotra PC, Boutati E, Ikonomidis I, Fountoulaki K, Maratou E, Lekakis J, Dimitriadis G, Kremastinos DT, Raptis SA.
Effects of Adiponectin in TNF-α, IL-6, and IL-10 Cytokine Production from Coronary Artery Disease Macrophages.
HORMONE AND METABOLIC RESEARCH. 2011. 43(8):537-544
6. Raptis A, Markakis K, Mazioti M, Raptis SA, Dimitriadis G
What the radiologist needs to know about the diabetic patient
Insights Imaging . 2011. 2():193-203
7. Peppa M, Raptis SA
Advanced glycation end products (AGE) and wound healing in diabetes
Journal of Clinical Dermatology. 2011. In press
8. Peppa M, Κrania M, Raptis SA
Hypertension and other morbidities with Cushing’s syndrome associated with corticosteroids. A review
Integrated Blood Pressure Control. 2011. 4:7-16
9. McMurray John J., Holman Rury R., Haffner Steven M., Bethel, M. Angelyn, Holzhauer, Bjoern, Hua, Tsushung A., Belenkov, Yuri, Boolell, Mitradev, Buse, John B., Buckley, Brendan M., Chacra, Antonio R., Chiang, Fu-Tien, Charbonnel, Bernard, Chow, Chun-Chung, Davies, Melanie J., Deedwania, Prakash, Diem, Peter, Einhorn, Daniel, Fonseca, Vivian, Fulcher, Gregory R., Gaciong, Zbigniew, Gaztambide, Sonia, Giles, Thomas, Horton, Edward, Ilkova, Hasan, Jenssen, Trond, Kahn, Steven E., Krum, Henry, Laakso, Markku, Leiter, Lawrence A., Levitt, Naomi S., Mareev, Viacheslav, Martinez, Felipe, Masson, Chantal, Mazzone, Theodore, Meaney, Eduardo, Nesto, Richard, Pan, Changyu, Prager, Rudolf, Raptis, Sotirios A., Rutten, Guy E. H. M., Sandstroem, Herbert, Schaper, Frank, Scheen, Andre, Schmitz, Ole, Sinay, Isaac, Soska, Vladimir, Stender, Steen, Tamas, Gyula, Tognoni, Gianni, Tuomilehto, Jaako, Villamil, Alberto S., Vozar, Juraj, Califf, Robert M.
Effect of Valsartan on the Incidence of Diabetes and Cardiovascular Events
NEW ENGLAND JOURNAL OF MEDICINE. 2010. 362(16):1477-1490
10. NAVIGATOR Study Group, Holman RR, Haffner SM, McMurray JJ, Bethel MA, Holzhauer B, Hua TA, Belenkov Y, Boolell M, Buse JB, Buckley BM, Chacra AR, Chiang FT, Charbonnel B, Chow CC, Davies MJ, Deedwania P, Diem P, Einhorn D, Fonseca V, Fulcher GR, Gaciong Z, Gaztambide S, Giles T, Horton E, Ilkova H, Jenssen T, Kahn SE, Krum H, Laakso M, Leiter LA, Levitt NS, Mareev V, Martinez F, Masson C, Mazzone T, Meaney E, Nesto R, Pan C, Prager R, Raptis SA, Rutten GE, Sandstroem H, Schaper F, Scheen A, Schmitz O, Sinay I, Soska V, Stender S, Tam?s G, Tognoni G, Tuomilehto J, Villamil AS, Voz?r J, Califf RM.
Effect of nateglinide on the incidence of diabetes and cardiovascular events.
NEW ENGLAND JOURNAL OF MEDICINE. 2010. 362(16):1463-1476
11. Peppa M, Koliaki C, Nikolopoulos P, Raptis SA.
Skeletal muscle insulin resistance in endocrine disease.
JOURNAL OF BIOMEDICINE AND BIOTECHNOLOGY. 2010. Epub 2010 Mar 15.
12. Mitrou P, Boutati E, Lambadiari V, Tsegka A, Raptis AE, Tountas N, Economopoulos T, Raptis SA, Dimitriadis G.
Insulin resistance in hyperthyroidism: the role of IL6 and TNF alpha.
EUROPEAN JOURNAL OF ENDOCRINOLOGY. 2010. 162(1):121-126
13. Mitrou P, Raptis SA, Dimitriadis G.
Insulin action in hyperthyroidism: a focus on muscle and adipose tissue.
ENDOCRINE REVIEWS. 2010. 31(5):663-679
14. Halvatsiotis I, Tsiotra PC, Ikonomidis I, Kollias A, Mitrou P, Maratou E, Boutati E, Lekakis J, Dimitriadis G, Economopoulos T, Kremastinos DT, Raptis SA.
Genetic variation in the adiponectin receptor 2 (ADIPOR2) gene is associated with coronary artery disease and increased ADIPOR2 expression in peripheral monocytes.
CARDIOVASCULAR DIABETOLOGY. 2010. 9
15. Peppa, Melpomeni, Boutati, Eleni, Koliaki, Chrysi, Papaefstathiou, Nasos, Garoflos, Efstathios, Economopoulos, Theofanis, Hadjidakis, Dimitrios, Raptis, Sotirios A.
Insulin resistance and metabolic syndrome in patients with nonfunctioning adrenal incidentalomas: a cause-effect relationship?
METABOLISM-CLINICAL AND EXPERIMENTAL. 2010. 59(10):1435-1441
16. Maratou, Eirini, Hadjidakis, Dimitrios J., Peppa, Melpomeni, Alevizaki, Maria, Tsegka, Katerina, Lambadiari, Vaia, Mitrou, Panayota, Boutati, Eleni, Kollias, Anastasios, Economopoulos, Theofanis, Raptis, Sotirios A., Dimitriadis, George
Studies of insulin resistance in patients with clinical and subclinical hyperthyroidism
EUROPEAN JOURNAL OF ENDOCRINOLOGY. 2010. 163(4):625-630
17. Mitrou, P., Boutati, E., Lambadiari, V., Maratou, E., Komesidou, V., Papakonstantinou, A., Sidossis, L., Tountas, N., Katsilambros, N., Economopoulos, T., Raptis, S. A., Dimitriadis, G.
Rates of lipid fluxes in adipose tissue in vivo after a mixed meal in morbid obesity
INTERNATIONAL JOURNAL OF OBESITY. 2010. 34(4):770-774
18. Peppa, M., Koliaki, C., Raptis, S. A.
Adrenal incidentalomas and cardiometabolic morbidity: an emerging association with serious clinical implications
JOURNAL OF INTERNAL MEDICINE. 2010. 268(6):555-566
19. Dimitriadis, George, Boutati, Eleni, Raptis, Athanasios E., Hatziagelaki, Erifili, Mitrou, Panayota, Lambadiari, Vaia, Tountas, Nikolaos, Economopoulos, Theofanis, Raptis, Sotirios A.
Subcutaneous glucose monitoring with GlucoDay (R): comparison of the results to those obtained with the Endocrine Artificial Pancreas
HORMONES-INTERNATIONAL JOURNAL OF ENDOCRINOLOGY AND METABOLISM. 2010. 9(2):145-150
20. Peppa, Melpomeni, Dracopoulou-Vabouli, Maria, Raptis, Sotirios A.
Bilateral adrenal myelolipomas associated With 21-hydroxylase deficiency.
ENDOCRINE PRACTICE. 2010. 16(3):525-526
21. Stevens, P. E., Schernthaner, G., Raptis, S., Wanner, C., Scherhag, A., Lameire, N.
Characteristics, Cardiovascular Comorbidity and Medicines Management in Patients with Type 2 Diabetes and CKD: Results of the IRIDIEM Study
KIDNEY & BLOOD PRESSURE RESEARCH. 2010. 33(2):119-128
22. Peppa, Melpomeni, Karamitopoulou, Evi, Nikolopoulos, Panagiotis, Peros, Georgios, Economopoulos, Theofanis, Raptis, Sotirios A., Hadjidakis, Dimitrios
Large adrenal oncocytoma with uncertain malignant potential: case report and review of literature.
ENDOCRINE PRACTICE. 2010. 16(4):641-645
23. Dimitriadis G, Boutati E, Raptis AE, Hatziagelaki E, Mitrou P, Lambadiari V, Tountas N, Economopoulos T, Raptis SA.
Subcutaneous glucose monitoring with GlucoDay: comparison of the results to those obtained with the endocrine artificial pancreas.
HORMONES. 2010. 9(2):145-150
24. Mitrou P, Raptis AE, Lambadiari V, Boutati E, Petsiou E, Spanoudi F, Papakonstantinou E, Maratou E, Economopoulos T, Dimitriadis G, Raptis SA
Vinegar decreases postprandial hyperglycemia in patients with type 1 diabetes
Diabetes Care. 2010. 33(2):e27
25. Maratou E, Hadjidakis DJ, Kollias A, Tsegka K, Peppa M, Alevizaki M, Mitrou P, Lambadiari V, Boutati E, Nikzas D, Tountas N, Economopoulos T, Raptis SA, Dimitriadis G.
Studies of insulin resistance in patients with clinical and subclinical hypothyroidism.
EUROPEAN JOURNAL OF ENDOCRINOLOGY. 2009. 160(5):785-790
26. Vlachogiannakos J, Saveriadis AS, Viazis N, Theodoropoulos I, Foudoulis K, Manolakopoulos S, Raptis S, Karamanolis DG.
Intestinal decontamination improves liver haemodynamics in patients with alcohol-related decompensated cirrhosis.
ALIMENTARY PHARMACOLOGY & THERAPEUTICS. 2009. 29(9):992-999
27. Peppa M, Stavroulakis P, Raptis SA.
Advanced glycoxidation products and impaired diabetic wound healing.
WOUND REPAIR AND REGENERATION. 2009. 17(4):461-472
28. Rallidis LS, Lekakis J, Kolomvotsou A, Zampelas A, Vamvakou G, Efstathiou S, Dimitriadis G, Raptis SA, Kremastinos DT.
Close adherence to a Mediterranean diet improves endothelial function in subjects with abdominal obesity.
AMERICAN JOURNAL OF CLINICAL NUTRITION. 2009. 90(2):263-268
29. Manolakopoulos S, Triantos C, Theodoropoulos J, Vlachogiannakos J, Kougioumtzan A, Papatheodoridis G, Tzourmakliotis D, Karamanolis D, Burroughs AK, Archimandritis A, Raptis S, Avgerinos A.
Antiviral therapy reduces portal pressure in patients with cirrhosis due to HBeAg-negative chronic hepatitis B and significant portal hypertension.
JOURNAL OF HEPATOLOGY. 2009. 51(3):468-474
30. Boutati EI, Raptis SA.
Self-monitoring of blood glucose as part of the integral care of type 2 diabetes.
DIABETES CARE. 2009. 32(Suppl 2):S205-S210
2nd World Congress on Controversies to Consensus in Diabetes, Obesity and Hypertension
31. Mitrou, Panayota, Boutati, Eleni, Lambadiari, Vaia, Maratou, Eirini, Papakonstantinou, Alexandros, Komesidou, Vasiliki, Sidossis, Labros, Tountas, Nikolaos, Katsilambros, Nikolaos, Economopoulos, Theofanis, Raptis, Sotirios A., Dimitriadis, George
Rates of Glucose Uptake in Adipose Tissue and Muscle in Vivo after a Mixed Meal in Women with Morbid Obesity
JOURNAL OF CLINICAL ENDOCRINOLOGY & METABOLISM. 2009. 94(8):2958-2961
32. Peppa, Melpomeni, Boutati, Eleni, Kamakari, Smaragda, Pikounis, Vasilios, Peros, Georgios, Koutsodontis, Georgios, Metaxa-Mariatou, Vassiliki, Economopoulos, Theofanis, Raptis, Sotirios A., Hadjidakis, Dimitrios
Novel germline mutations of the MEN1 gene in Greek families with multiple endocrine neoplasia type 1
CLINICAL ENDOCRINOLOGY. 2009. 70(1):75-81
33. Peppa, Melpomeni, Ikonomidis, Ignatios, Hadjidakis, Dimitrios, Pikounis, Vasilios, Paraskevaidis, Ioannis, Economopoulos, Theofanis, Raptis, Sotirios A., Kremastinos, Dimitrios T.
Dilated Cardiomyopathy as the Predominant Feature of Cushing's Syndrome
AMERICAN JOURNAL OF THE MEDICAL SCIENCES. 2009. 338(3):252-253
34. Peppa, Melpomeni, Brountzos, Elias, Economopoulos, Nicolaos, Boutati, Eleni, Pikounis, Vasilios, Patapis, Paul, Economopoulos, Theofanis, Raptis, Sotirios A., Hadjidakis, Dimitrios
Embolization as an Alternative Treatment of Insulinoma in a Patient with Multiple Endocrine Neoplasia Type 1 Syndrome
CARDIOVASCULAR AND INTERVENTIONAL RADIOLOGY. 2009. 32(4):807-811
35. Hadjidakis, D. I., Androulakis, I. I., Mylonakis, A. M., Sfakianakis, M. E., Raptis, A. E., Papaefstathiou, A. G., Economopoulos, T. C., Raptis, S. A.
Diabetes in Postmenopause: Different Influence on Bone Mass According to Age and Disease Duration
EXPERIMENTAL AND CLINICAL ENDOCRINOLOGY & DIABETES. 2009. 117(5):199-204
36. Peppa M, Papaxoinis G, Xiros N, Raptis SA, Economopoulos T, Hadjidakis D
Panhypopituitarism due to metastases to the hypothalamus and the pituitary resulting from primary breast cancer: a case report and review of the literature
Clin Breast Cancer. 2009. 9(4):E4-E7
37. Peppa M, Pikounis V, Papaxoinis G, Macheras A, Economopoulos T, Raptis SA, Hadjidakis D
Adrenocortical carcinoma secreting cortisol, androgens and aldosterone: a case report
Cases J. 2009. 2():8951
38. Efthymiou A, Viazis N, Mantzaris G, Papadimitriou N, Tzourmakliotis D, Raptis S, Karamanolis DG.
Does clinical response correlate with mucosal healing in patients with Crohn's disease of the small bowel? A prospective, case-series study using wireless capsule endoscopy.
INFLAMMATORY BOWEL DISEASES. 2008. 14(11):1542-1547
39. Dimitriadis G, Mitrou P, Lambadiari V, Boutati E, Maratou E, Koukkou E, Panagiotakos D, Tountas N, Economopoulos T, Raptis SA.
Insulin-stimulated rates of glucose uptake in muscle in hyperthyroidism: the importance of blood flow.
JOURNAL OF CLINICAL ENDOCRINOLOGY & METABOLISM. 2008. 93(6):2413-2415
40. Peppa M, Boutati E, Kamakari S, Pikounis V, Peros G, Panayiotides IG, Economopoulos T, Raptis SA, Hadjidakis D.
Multiple endocrine neoplasia type 2A in two families with the familial medullary thyroid carcinoma associated G533C mutation of the RET proto-oncogene.
EUROPEAN JOURNAL OF ENDOCRINOLOGY. 2008. 159(6):767-771
41. Dimitriadis G, Maratou E, Boutati E, Kollias A, Tsegka K, Alevizaki M, Peppa M, Raptis SA, Hadjidakis DJ.
IGF-I increases the recruitment of GLUT4 and GLUT3 glucose transporters on cell surface in hyperthyroidism.
EUROPEAN JOURNAL OF ENDOCRINOLOGY. 2008. 158(3):361-366
42. Tsiotra, Panayoula C., Tsigos, Constantine, Anastasiou, Eleni, Yfanti, Eleni, Boutati, Eleni, Souvatzoglou, Emmanouil, Kyrou, Ioannis, Raptis, Sotirios A.
Peripheral Mononuclear Cell Resistin mRNA Expression Is Increased in Type 2 Diabetic Women
MEDIATORS OF INFLAMMATION. 2008. Epub 2008 Dec 21
43. Mitrou P, Dimitriadis G, Lambadiari V, Maratou E, Boutati E, Papakonstantinou A, Komesidou V, Katsilambros N, Economopoulos T, Raptis S A
Rates of glucose uptake in the adipose tissue in vivo after a mixed meal in morbid obesity
DIABETOLOGIA. 2008. 51:S334-S334
44. Vlachogiannakos, Jiannis, Sklavos, Pantelis, Viazis, Nikos, Manolakopoulos, Spilios, Markoglou, Costas, Kougioumtzian, Anastasios, Triantos, Christos, Theodoropoulos, Jiannis, Raptis, Sotirios, Karamanolis, Dimitrios G.
Long-term prognosis of cirrhotics with an upper gastrointestinal bleeding episode: Does infection play a role?
JOURNAL OF GASTROENTEROLOGY AND HEPATOLOGY. 2008. 23(8):E438-E444
45. Peppa M, Raptis SA
Advanced glycation end products and cardiovascular disease.
Curr Diabetes Rev. 2008. 4(2):92-100
46. Tsiotra PC, Tsigos C, Yfanti E, Anastasiou E, Vikentiou M, Psarra K, Papasteriades C, Raptis SA.
Visfatin, TNF-alpha and IL-6 mRNA expression is increased in mononuclear cells from type 2 diabetic women.
HORMONE AND METABOLIC RESEARCH. 2007. 39(10):758-763
41st Annual Meeting of the European-Association-for-the-Study-of-Diabetes
47. Maratou E, Dimitriadis G, Kollias A, Boutati E, Lambadiari V, Mitrou P, Raptis SA.
Glucose transporter expression on the plasma membrane of resting and activated white blood cells.
EUROPEAN JOURNAL OF CLINICAL INVESTIGATION. 2007. 37(4):282-290
48. Dimitriadis G, Lambadiari V, Mitrou P, Maratou E, Boutati E, Panagiotakos DB, Economopoulos T, Raptis SA.
Impaired postprandial blood flow in adipose tissue may be an early marker of insulin resistance in type 2 diabetes.
DIABETES CARE. 2007. 30(12):3128-3130
49. Karamanolis, D. G., Kyrlagkitsis, Ioannis, Konstantinou, K., Papatheodoridis, G. V., Karameris, A., Mallas, E., Ladas, S. D., Raptis, S.
The Bcl-2/Bax system and apoptosis in ulcerative colitis
HEPATO-GASTROENTEROLOGY. 2007. 54(76):1085-1088
50. Dimitriadis G, Boutati E, Raptis SA.
The importance of adipose tissue in diabetes pathophysiology and treatment.
HORMONE AND METABOLIC RESEARCH. 2007. 39(10):705-706
51. Kyrlagkitsis, Ioannis, Ladas, Spiros D., Mallas, Elias G., Raptis, Sotirios, Mentis, Andreas, Delliou, Eleftheria, Zizi-Serbetzoglou, Adamantia, Elemenoglou, Oannis, Antonakopoulos, Nikolaos, Karamanolis, Demetrios G.
Evaluation of a conventional ELISA (Novitec (R)) and a near patient immunochromatographic test (Stick H. pyl (R)) for Helicobacter pylori antigen detection in stool
HEPATO-GASTROENTEROLOGY. 2007. 54(75):799-802
52. Dimitriadis G, Mitrou P, Lambadiari V, Boutati E, Maratou E, Panagiotakos DB, Koukkou E, Tzanela M, Thalassinos N, Raptis SA.
Insulin action in adipose tissue and muscle in hypothyroidism.
JOURNAL OF CLINICAL ENDOCRINOLOGY & METABOLISM. 2006. 91(12):4930-4937
53. Standl E, Maxeiner S, Raptis S, HOE901/4009 Study Group.
Once-daily insulin glargine administration in the morning compared to bedtime in combination with morning glimepiride in patients with type 2 diabetes: an assessment of treatment flexibility.
HORMONE AND METABOLIC RESEARCH. 2006. 38(3):172-177
54. Hadjidakis DJ, Raptis AE, Sfakianakis M, Mylonakis A, Raptis SA.
Bone mineral density of both genders in Type 1 diabetes according to bone composition.
JOURNAL OF DIABETES AND ITS COMPLICATIONS. 2006. 20(5):302-307
55. Dimitriadis G, Mitrou P, Lambadiari V, Boutati E, Maratou E, Koukkou E, Tzanela M, Thalassinos N, Raptis SA.
Glucose and lipid fluxes in the adipose tissue after meal ingestion in hyperthyroidism.
JOURNAL OF CLINICAL ENDOCRINOLOGY & METABOLISM. 2006. 91(3):1112-1118
56. Diamantopoulos EJ, Andreadis EA, Tsourous GI, Ifanti GK, Katsanou PM, Georgiopoulos DX, Vassilopoulos CV, Dimitriadis G, Raptis SA.
Metabolic syndrome and prediabetes identify overlapping but not identical populations.
EXPERIMENTAL AND CLINICAL ENDOCRINOLOGY & DIABETES. 2006. 114(7):377-383
57. Tsirigotis P, Pappa V, Labropoulos S, Papageorgiou S, Kontsioti F, Dervenoulas J, Papageorgiou E, Panani A, Mantzios G, Economopoulos T, Raptis S.
Mutational and methylation analysis of the cyclin-dependent kinase 4 inhibitor (p16INK4A) gene in chronic lymphocytic leukemia.
EUROPEAN JOURNAL OF HAEMATOLOGY. 2006. 76(3):230-236
58. Diamantopoulos EJ, Andreadis EA, Tsourous GI, Katsanou PM, Georgiopoulos DX, Nestora KC, Raptis SA.
Early vascular lesions in subjects with metabolic syndrome and prediabetes.
INTERNATIONAL ANGIOLOGY. 2006. 25(2):179-183
59. Tsiotra PC, Koukourava A, Kaltezioti V, Geffner ME, Naville D, Begeot M, Raptis SA, Tsigos C.
Compound heterozygosity of a frameshift mutation in the coding region and a single base substitution in the promoter of the ACTH receptor gene in a family with isolated glucocorticoid deficiency.
JOURNAL OF PEDIATRIC ENDOCRINOLOGY & METABOLISM. 2006. 19(9):1157-1166
60. Diamantopoulos EJ, Andreadis E, Tsourous G, Katsanou P, Georgiopoulos D, Fotia M, Antoniou A, Raptis SA.
Insulin resistance and blood pressure circadian variation in an obese hypertensive population.
CLINICAL AND EXPERIMENTAL HYPERTENSION. 2006. 28(7):625-630
61. Mylonakis, A, Hadjidakis, D, Katsavochristos, P, Androulakis, II, Sfakianakis, M, Raptis, SA
Discrepancies between vertebral bone density values: The least dense vertebra
MATURITAS. 2006. 53(4):476-482
62. Diamantopoulos, Emmanuel J., Andreadis, Emmanuel A., Tsourous, George I., Katsanou, Panagiota M., Georgiopoulos, Dimitrios X., Dimitriadis, George D., Raptis, Sotirios A.
Intermediate postchallenge hyperglycemia in overweight and obese subjects: A new marker of impaired glucose regulation?
ANGIOLOGY. 2006. 57(6):709-716
63. Kyriakides, Zenon S., Kremastinos, Dimitrios Th., Raptis, Athanasios E., Johnston, Neil, Raptis, Sotirios A., Webb, David J., Kyrzopoulos, Stamatis, Sbarouni, Eftichia
Impaired effect of endothelin-1 on coronary artery stiffness in type 2 diabetes
INTERNATIONAL JOURNAL OF CARDIOLOGY. 2006. 112(2):207-212
64. Panani, AD, Grigoriadou, M, Magira, E, Roussos, C, Raptis, SA
Perinuclear antineutrophil cytoplasmic antibody myeloperoxidase-positive vasculitis in association with ulcerative colitis
CLINICAL RHEUMATOLOGY. 2006. 25(1):35-37
65. Pectasides D, Pectasides M, Farmakis D, Kostopoulou V, Nikolaou M, Gaglia A, Koumpou M, Mylonakis N, Xiros N, Economopoulos T, Raptis SA.
Comparison of docetaxel and docetaxel-irinotecan combination as second-line chemotherapy in advanced non-small-cell lung cancer: a randomized phase II trial.
ANNALS OF ONCOLOGY. 2005. 16(2):294-299
66. Triantos C, Vlachogiannakos J, Armonis A, Saveriadis A, Kougioumtzian A, Leandro G, Manolakopoulos S, Tzourmakliotis D, Raptis SA, Burroughs AK, Avgerinos A.
Primary prophylaxis of variceal bleeding in cirrhotics unable to take beta-blockers: a randomized trial of ligation.
ALIMENTARY PHARMACOLOGY & THERAPEUTICS. 2005. 21(12):1435-1443
67. Pectasides D, Nikolaou M, Farmakis D, Kanakis I, Gaglia A, Kountourakis P, Karamanos NK, Economopoulos T, Raptis SA.
Clinical value of bone remodelling markers in patients with bone metastases treated with zoledronic acid.
ANTICANCER RESEARCH. 2005. 25(2B):1457-1463
68. Dimitriadis G, Maratou E, Boutati E, Psarra K, Papasteriades C, Raptis SA.
Evaluation of glucose transport and its regulation by insulin in human monocytes using flow cytometry.
CYTOMETRY PART A. 2005. 64A(1):27-33
69. Tsiavou A, Hatziagelaki E, Chaidaroglou A, Koniavitou K, Degiannis D, Raptis SA.
Correlation between intracellular interferon-gamma (IFN-gamma) production by CD4+ and CD8+ lymphocytes and IFN-gamma gene polymorphism in patients with type 2 diabetes mellitus and latent autoimmune diabetes of adults (LADA).
CYTOKINE. 2005. 31(2):135-141
70. Dimitriadis G, Maratou E, Alevizaki M, Boutati E, Psara K, Papasteriades C, Raptis SA.
Thyroid hormone excess increases basal and insulin-stimulated recruitment of GLUT3 glucose transporters on cell surface.
HORMONE AND METABOLIC RESEARCH. 2005. 37(1):15-20
71. Pectasides D, Farmakis D, Nikolaou M, Kanakis I, Kostopoulou V, Papaconstantinou I, Karamanos NK, Economopoulos T, Raptis SA.
Diagnostic value of bone remodeling markers in the diagnosis of bone metastases in patients with breast cancer.
JOURNAL OF PHARMACEUTICAL AND BIOMEDICAL ANALYSIS. 2005. 37(1):171-176
72. Standl E, Maxeiner S, Raptis S, Karimi-Anderesi Z, Schweitzer MA, HOE901/4009 Study Group.
Good glycemic control with flexibility in timing of basal insulin supply: a 24-week comparison of insulin glargine given once daily in the morning or at bedtime in combination with morning glimepiride.
DIABETES CARE. 2005. 28(2):419-420
73. Tsirigotis P, Papageorgiou S, Abatzis D, Athanatou S, Girkas C, Pappa V, Pangalos C, Papageorgiou E, Dervenoulas J, Raptis S.
Acute myelogenous leukemia with tetrasomy 8 is a disease with a poor prognosis.
CANCER GENETICS AND CYTOGENETICS. 2005. 161(1):78-81
74. Avgerinos A, Sgouros S, Viazis N, Vlachogiannakos J, Papaxoinis K, Bergele C, Sklavos P, Raptis SA.
Somatostatin inhibits gastric acid secretion more effectively than pantoprazole in patients with peptic ulcer bleeding: a prospective, randomized, placebo-controlled trial.
SCANDINAVIAN JOURNAL OF GASTROENTEROLOGY. 2005. 40(5):515-522
75. Ladas SD, Kitsanta P, Triantafyllou K, Tzathas C, Spiliadi C, Raptis SA.
Cell turnover of serrated adenomas.
JOURNAL OF PATHOLOGY. 2005. 206(1):62-67
76. Adam DJ, Fitridge RA, Raptis S.
Intra-abdominal packing for uncontrollable haemorrhage during ruptured abdominal aortic aneurysm repair.
EUROPEAN JOURNAL OF VASCULAR AND ENDOVASCULAR SURGERY. 2005. 30(5):516-519
77. Hadjidakis, DJ, Mylonakis, AM, Sfakianakis, ME, Raptis, AE, Raptis, SA
Diabetes and premature menopause: is their co-existence detrimental to the skeleton?
EUROPEAN JOURNAL OF ENDOCRINOLOGY. 2005. 152(3):437-442
78. Tentolouris N, Boutati E, Karambakalis N, Perrea D, Tselepis AD, Tsoukala C, Kyriaki D, Lourida E, Anastasopoulou I, Karafoullidou A, Raptis SA, Katsilambros N.
Acute nateglinide administration in subjects with type 2 diabetes: effects on postprandial metabolism, coagulation, and fibrinolysis.
NUTRITION METABOLISM AND CARDIOVASCULAR DISEASES. 2005. 15(1):6-12
79. Tsiotra, PC, Pappa, V, Koukourava, A, Economopoulos, T, Tsigos, C, Raptis, SA
Expression of leptin receptors in mononuclear cells from myelodysplastic syndromes and acute myeloid leukemias
ACTA HAEMATOLOGICA. 2005. 114(2):71-77
80. Pappa, V, Papageorgiou, S, Papageorgiou, E, Panani, A, Boutou, E, Tsirigotis, P, Dervenoulas, J, Economopoulos, T, Raptis, S
A novel p27 gene mutation in a case of unclassified myeloproliferative disorder
LEUKEMIA RESEARCH. 2005. 29(2):229-231
81. Avgerinos A, Armonis A, Stefanidis G, Mathou N, Vlachogiannakos J, Kougioumtzian A, Triantos C, Papaxoinis C, Manolakopoulos S, Panani A, Raptis SA.
Sustained rise of portal pressure after sclerotherapy, but not band ligation, in acute variceal bleeding in cirrhosis.
HEPATOLOGY. 2004. 39(6):1623-1630
82. Pectasides D, Pectasides M, Farmakis D, Aravantinos G, Nikolaou M, Koumpou M, Gaglia A, Kostopoulou V, Mylonakis N, Economopoulos T, Raptis SA.
Oxaliplatin and irinotecan plus granulocyte-colony stimulating factor as third-line treatment in relapsed or cisplatin-refractory germ-cell tumor patients: a phase II study.
EUROPEAN UROLOGY. 2004. 46(2):216-221
83. Pectasides D, Pectasides M, Farmakis D, Gaglia A, Koumarianou A, Nikolaou M, Koumpou M, Kountourakis P, Papaxoinis G, Mitrou P, Economopoulos T, Raptis SA.
Oxaliplatin plus high-dose leucovorin and 5-fluorouracil (FOLFOX 4) in platinum-resistant and taxane-pretreated ovarian cancer: a phase II study.
GYNECOLOGIC ONCOLOGY. 2004. 95(1):165-172
84. Dimitriadis G, Boutati E, Lambadiari V, Mitrou P, Maratou E, Brunel P, Raptis SA.
Restoration of early insulin secretion after a meal in type 2 diabetes: effects on lipid and glucose metabolism.
EUROPEAN JOURNAL OF CLINICAL INVESTIGATION. 2004. 34(7):490-497
85. Panani AD, Ferti AD, Avgerinos A, Raptis SA.
Numerical aberrations of chromosome 8 in gastric cancer detected by fluorescence in situ hybridization.
ANTICANCER RESEARCH. 2004. 24(1):155-159
86. Tsiavou A, Hatziagelaki E, Chaidaroglou A, Manginas A, Koniavitou K, Degiannis D, Raptis SA.
TNF-alpha, TGF-beta1, IL-10, IL-6, gene polymorphisms in latent autoimmune diabetes of adults (LADA) and type 2 diabetes mellitus.
JOURNAL OF CLINICAL IMMUNOLOGY. 2004. 24(6):591-599
87. Tsiavou A, Degiannis D, Hatziagelaki E, Koniavitou K, Raptis SA.
Intracellular IFN-gamma production and IL-12 serum levels in latent autoimmune diabetes of adults (LADA) and in type 2 diabetes.
JOURNAL OF INTERFERON AND CYTOKINE RESEARCH. 2004. 24(7):381-387
88. Diamantopoulos EJ, Kittas C, Charitos D, Grigoriadou M, Ifanti G, Raptis SA.
Impaired erythrocyte deformability precedes vascular changes in experimental diabetes mellitus.
HORMONE AND METABOLIC RESEARCH. 2004. 36(3):142-147
89. Boutati EI, Raptis SA.
Postprandial hyperglycaemia in type 2 diabetes: pathophysiological aspects, teleological notions and flags for clinical practice.
DIABETES-METABOLISM RESEARCH AND REVIEWS. 2004. 20:S13-S23
90. Panani AD, Ferti AD, Raptis SA, Roussos C.
Novel recurrent structural chromosomal aberrations in primary bladder cancer.
ANTICANCER RESEARCH. 2004. 24(5A):2967-2974
91. Ferti AD, Stamouli MJ, Panani AD, Raptis SA, Young BD.
Molecular cytogenetic analysis of breast cancer: a combined multicolor fluorescence in situ hybridization and G-banding study of uncultured tumor cells.
CANCER GENETICS AND CYTOGENETICS. 2004. 149(1):28-37
92. Pappa V, Young BD, Economopoulos T, Papageorgiou E, Panani A, Lilington D, Bollas G, Stamouli M, Kontsioti F, Tsiotra P, Vessalas G, Dervenoulas J, Raptis S.
Absence of MLL gene rearrangement in de novo myelodysplastic syndromes (MDS).
ANNALS OF HEMATOLOGY. 2004. 83(3):170-175
93. Stamouli MI, Panani AD, Ferti AD, Petraki C, Oliver RT, Raptis SA, Young BD.
Detection of genetic alterations in primary bladder carcinoma with dual-color and multiplex fluorescence in situ hybridization.
CANCER GENETICS AND CYTOGENETICS. 2004. 149(2):107-113
94. Panani AD, Pappa V, Papageorgiou S, Stamatelli F, Raptis SA.
Deletion (11)(q13) as the sole anomaly in myeloid malignancies: four new cases and a short review.
ANNALS OF HEMATOLOGY. 2004. 83(3):153-155
95. Panani, AD, Ferti, AD, Papaxoinis, C, Raptis, SA, Roussos, CH
Cytogenetic data as a prognostic factor in multiple myeloma patients: Involvement of 1p12 region an adverse prognostic factor
ANTICANCER RESEARCH. 2004. 24(6):4141-4146
96. Lameire N, Stevens P, Raptis S, Thomas S, Schernthaner G.
Individualized risk management in diabetics: how to implement best practice guidelines--design and concept of the IRIDIEM studies.
KIDNEY & BLOOD PRESSURE RESEARCH. 2004. 27(3):127-133
97. Ferti, AD, Panani, AD, Stamouli, MI, Rondogianni, DP, Raptis, SA, Young, BD
M-FISH in gastric lymphoma
CANCER GENETICS AND CYTOGENETICS. 2004. 155(1):63-66
98. Mallas, E, Karamanolis, G, Zissis, M, Karvouni, E, Kostopanagiotou, G, Macropoulou, M, Serafetinidis, AA, Ladas, S, Raptis, SA
Photodynamic therapy in normal pig stomach: Protective effect of octreotide
ENDOSCOPY. 2004. 36(10):893-897
99. Tentolouris N, Tsigos C, Perea D, Koukou E, Kyriaki D, Kitsou E, Daskas S, Daifotis Z, Makrilakis K, Raptis SA, Katsilambros N.
Differential effects of high-fat and high-carbohydrate isoenergetic meals on cardiac autonomic nervous system activity in lean and obese women.
METABOLISM-CLINICAL AND EXPERIMENTAL. 2003. 52(11):1426-1432
100. Hadjidakis D, Tsagarakis S, Roboti C, Sfakianakis M, Iconomidou V, Raptis SA, Thalassinos N.
Does subclinical hypercortisolism adversely affect the bone mineral density of patients with adrenal incidentalomas?
CLINICAL ENDOCRINOLOGY. 2003. 58(1):72-77
101. Hadjidakis DJ, Kokkinakis EP, Sfakianakis ME, Raptis SA.
Bone density patterns after normal and premature menopause.
MATURITAS. 2003. 44(4):279-286
102. Economopoulos T, Papageorgiou S, Pappa V, Papageorgiou E, Valsami S, Kalantzis D, Xiros N, Dervenoulas J, Raptis S.
Monoclonal gammopathies in B-cell non-Hodgkin's lymphomas.
LEUKEMIA RESEARCH. 2003. 27(6):505-508
103. Bachmann, W, Petzinna, D, Raptis, SA, Wascher, T, Westermeier, T
Long-term improvement of metabolic control by acarbose in type 2 diabetes patients poorly controlled with maximum sulfonylurea therapy
CLINICAL DRUG INVESTIGATION. 2003. 23(10):679-686
104. Economopoulos, T, Fountzilas, G, Dimopoulos, MA, Papageorgiou, S, Xiros, N, Kalantzis, D, Dervenoulas, J, Raptis, S
Treatment of intermediate and advanced stage Hodgkin's disease with modified baseline BEACOPP regimen: a Hellenic Co-operative Oncology Group Study
EUROPEAN JOURNAL OF HAEMATOLOGY. 2003. 71(4):257-262
105. Xiros, N, Economopoulos, T, Valsami, S, Rontogianni, D, Fountzilas, G, Raptis, S
Rituximab in combination with vinorelbine/gemcitabine chemotherapy in patients with primary refractory or early relapsed T cell rich B cell lymphoma - A pilot study
LEUKEMIA RESEARCH. 2003. 27(12):1097-1099
106. Avgerinos, A, Vlachogiannakos, J, Viazis, N, Raptis, SA
Clearing the stomach before emergency endoscopy in cirrhotics with acute upper gastrointestinal bleeding. A gastrokinetic or a vasoactive drug?
JOURNAL OF HEPATOLOGY. 2003. 39(1):130-131
107. Manolakopoulos S, Avgerinos A, Vlachogiannakos J, Armonis A, Viazis N, Papadimitriou N, Mathou N, Stefanidis G, Rekoumis G, Vienna E, Tzourmakliotis D, Raptis SA.
Octreotide versus hydrocortisone versus placebo in the prevention of post-ERCP pancreatitis: a multicenter randomized controlled trial.
GASTROINTESTINAL ENDOSCOPY. 2002. 55(4):470-475
Digestive Diseases Week 99 Meeting
108. Georgopoulos SD, Ladas SD, Karatapanis S, Triantafyllou K, Spiliadi C, Mentis A, Artikis V, Raptis SA.
Effectiveness of two quadruple, tetracycline- or clarithromycin-containing, second-line, Helicobacter pylori eradication therapies
ALIMENTARY PHARMACOLOGY & THERAPEUTICS. 2002. 16(3):569-575
109. Ladas SD, Triantafyllou K, Tzathas C, Tassios P, Rokkas T, Raptis SA.
Gastric phytobezoars may be treated by nasogastric Coca-Cola lavage.
EUROPEAN JOURNAL OF GASTROENTEROLOGY & HEPATOLOGY. 2002. 14(7):801-803
110. Lygidakis NJ, Sgourakis G, Georgia D, Vlachos L, Raptis S.
Regional targeting chemoimmunotherapy in patients undergoing pancreatic resection in an advanced stage of their disease: a prospective randomized study.
ANNALS OF SURGERY. 2002. 236(6):806-813
111. Tsagarakis S, Tsigos C, Vasiliou V, Tsiotra P, Kaskarelis J, Sotiropoulou C, Raptis SA, Thalassinos N.
The desmopressin and combined CRH-desmopressin tests in the differential diagnosis of ACTH-dependent Cushing's syndrome: constraints imposed by the expression of V2 vasopressin receptors in tumors with ectopic ACTH secretion.
JOURNAL OF CLINICAL ENDOCRINOLOGY & METABOLISM. 2002. 87(4):1646-1653
112. Stamouli MI, Ferti AD, Panani AD, Raftakis J, Consoli C, Raptis SA, Young BD.
Application of multiplex fluorescence in situ hybridization in the cytogenetic analysis of primary gastric carcinoma.
CANCER GENETICS AND CYTOGENETICS. 2002. 135(1):23-27
113. Tsiavou A, Degiannis D, Hatziagelaki E, Koniavitou K, Raptis S.
Flow cytometric detection of intracellular IL-12 release: in vitro effect of widely used immunosuppressants.
INTERNATIONAL IMMUNOPHARMACOLOGY. 2002. 2(12):1713-1720
114. Diamantopoulos EJ, Andreadis E, Kakou M, Vlachonikolis I, Vassilopoulos C, Giannakopoulos N, Tarassi K, Papasteriades C, Nicolaides A, Raptis S.
Atherosclerosis of carotid arteries and the ace insertion/deletion polymorphism in subjects with diabetes mellitus type 2.
INTERNATIONAL ANGIOLOGY. 2002. 21(1):63-69
115. Ladas SD, Triantafyllou K, Liappas I, Hatziargyriou M, Tzavellas E, Barbatzas C, Christodoulou G, Raptis SA.
Percutaneous endoscopic gastrostomy: adequacy and quality of information given to decision makers.
DIGESTIVE DISEASES. 2002. 20(3-Απρ):289-292
116. Tsigos C, Kyrou I, Raptis SA.
Monogenic forms of obesity and diabetes mellitus.
JOURNAL OF PEDIATRIC ENDOCRINOLOGY & METABOLISM. 2002. 15(3):241-253
117. Avgerinos, A, Viazis, N, Armonis, A, Vlachogiannakos, J, Rekoumis, G, Stefanidis, G, Papadimitriou, N, Manolakopoulos, S, Raptis, SA
Early increase of lower oesophageal sphincter pressure after band ligation of oesophageal varices in cirrhotics: an intriguing phenomenon
EUROPEAN JOURNAL OF GASTROENTEROLOGY & HEPATOLOGY. 2002. 14(12):1319-1323
118. Ladas, SD, Malamou, H, Triantafyllou, K, Varzakakos, I, Georgopoulos, S, Giota, G, Rokkas, T, Spiliadi, C, Raptis, SA
Performance of two immunosorbent assay kits for the detection of serum immunoglobulin G to Helicobacter pylori in untreated Greek patients
SCANDINAVIAN JOURNAL OF GASTROENTEROLOGY. 2002. 37(5):512-516
119. Ladas SD, Varzakakos I, Malamou H, Georgopoulos S, Giota G, Triantafyllou K, Rokkas T, Spiliadi C, Raptis SA.
Evaluation of a single-step serological assay for laboratory diagnosis of Helicobacter pylori infection.
EUROPEAN JOURNAL OF CLINICAL MICROBIOLOGY & INFECTIOUS DISEASES. 2002. 21(1):56-59
Digestive Disease Week/101st Annual Meeting of the American-Gastroenterological-Association
120. Raptis, SA, Rokkas, T
European Helicobacter Study Group - XVth International Workshop on Gastrointestinal Pathology and Helicobacter - Athens, Greece - September 11-14, 2002 - Welcoming address
GUT. 2002. 51:III-III
121. Lygidakis NJ, Sgourakis G, Vlachos L, Raptis S, Safioleas M, Boura P, Kountouras J, Alamani M.
Metastatic liver disease of colorectal origin: the value of locoregional immunochemotherapy combined with systemic chemotherapy following liver resection. Results of a prospective randomized study.
HEPATO-GASTROENTEROLOGY. 2001. 48(42):1685-1691
122. Dimitriadis GD, Raptis SA.
Thyroid hormone excess and glucose intolerance.
EXPERIMENTAL AND CLINICAL ENDOCRINOLOGY & DIABETES. 2001. 109:S225-S239
123. Tsiotra PC, Tsigos C, Raptis SA.
TNFalpha and leptin inhibit basal and glucose-stimulated insulin secretion and gene transcription in the HIT-T15 pancreatic cells.
INTERNATIONAL JOURNAL OF OBESITY. 2001. 25(7):1018-1026
124. Tsagarakis S, Tsigos C, Vassiliou V, Tsiotra P, Pratsinis H, Kletsas D, Trivizas P, Nikou A, Mavromatis T, Sotsiou F, Raptis S, Thalassinos N.
Food-dependent androgen and cortisol secretion by a gastric inhibitory polypeptide-receptor expressive adrenocortical adenoma leading to hirsutism and subclinical Cushing's syndrome: in vivo and in vitro studies.
JOURNAL OF CLINICAL ENDOCRINOLOGY & METABOLISM. 2001. 86(2):583-589
125. Rokkas T, Ladas SD, Triantafyllou K, Liatsos C, Petridou E, Papatheodorou G, Karameris A, Raptis SA.
The association between CagA status and the development of esophagitis after the eradication of Helicobacter pylori.
AMERICAN JOURNAL OF MEDICINE. 2001. 110(9):703-707
126. Dervenoulas J, Tsirigotis P, Bollas G, Koumarianou AA, Pappa V, Mantzios G, Xiros N, Economopoulos T, Papageorgiou E, Pappa M, Raptis SA.
Efficacy of intravenous immunoglobulin in the treatment of thrombotic thrombocytopaenic purpura. A study of 44 cases.
ACTA HAEMATOLOGICA. 2001. 105(4):204-208
127. Raptis SA, Dimitriadis GD.
Oral hypoglycemic agents: insulin secretagogues, alpha-glucosidase inhibitors and insulin sensitizers.
EXPERIMENTAL AND CLINICAL ENDOCRINOLOGY & DIABETES. 2001. 109:S265-S287
128. Xiros N, Economopoulos T, Papageorgiou E, Mantzios G, Raptis S.
Massive hemothorax due to intrathoracic extramedullary hematopoiesis in a patient with hereditary spherocytosis.
ANNALS OF HEMATOLOGY. 2001. 80(1):38-40
129. Diamantopoulos EJ, Grigoriadou M, Ifanti G, Raptis SA.
Clinical and hemorheological effects of buflomedil in diabetic subjects with intermittent claudication.
INTERNATIONAL ANGIOLOGY. 2001. 20(4):337-344
130. Tsirigotis P, Economopoulos T, Rontogianni D, Dervenoulas J, Papageorgiou E, Bollas G, Mantzios G, Kalantzis D, Koumarianou A, Raptis S.
T-cell-rich B-cell lymphoma. Analysis of clinical features, response to treatment, survival and comparison with diffuse large B-cell lymphoma.
ONCOLOGY. 2001. 61(4):257-264
131. Standl E, Schernthaner G, Rybka J, Hanefeld M, Raptis SA, Naditch L.
Improved glycaemic control with miglitol in inadequately-controlled type 2 diabetics.
DIABETES RESEARCH AND CLINICAL PRACTICE. 2001. 51(3):205-213
132. Rokkas T, Ladas SD, Liatsos C, Panagou E, Karameris A, Raptis SA.
Effectiveness of acid suppression in preventing gastroesophageal reflux disease (GERD) after successful treatment of Helicobacter pylori infection.
DIGESTIVE DISEASES AND SCIENCES. 2001. 46(7):1567-1572
Annual Meeting of the American-Gastroenterological-Association/Digestive Disease Week
133. Federlin, K, Raptis, S
Ernst F. Pfeiffer: his impact on diabetes research and treatment over the last 45 years
EXPERIMENTAL AND CLINICAL ENDOCRINOLOGY & DIABETES. 2001. 109:S83-S85
134. Gerakis A, Hadjidakis D, Kokkinakis E, Apostolou T, Raptis S, Billis A.
Correlation of bone mineral density with the histological findings of renal osteodystrophy in patients on hemodialysis.
JOURNAL OF NEPHROLOGY. 2000. 13(6):437-443
135. Tsiotra PC, Pappa V, Raptis SA, Tsigos C.
Expression of the long and short leptin receptor isoforms in peripheral blood mononuclear cells: implications for leptin's actions.
METABOLISM-CLINICAL AND EXPERIMENTAL. 2000. 49(12):1537-1541
136. Georgopoulos SD, Ladas SD, Karatapanis S, Mentis A, Spiliadi C, Artikis V, Raptis SA.
Factors that may affect treatment outcome of triple Helicobacter pylori eradication therapy with omeprazole, amoxicillin, and clarithromycin.
DIGESTIVE DISEASES AND SCIENCES. 2000. 45(1):63-67
137. Dervenoulas J, Tsirigotis P, Bollas G, Pappa V, Xiros N, Economopoulos T, Pappa M, Mellou S, Kostourou A, Papageorgiou E, Raptis SA.
Thrombotic thrombocytopenic purpura/hemolytic uremic syndrome (TTP/HUS): treatment outcome, relapses, prognostic factors. A single-center experience of 48 cases.
ANNALS OF HEMATOLOGY. 2000. 79(2):66-72
138. Ladas SD, Grammenos I, Tassios PS, Raptis SA.
Coincidental malabsorption of lactose, fructose, and sorbitol ingested at low doses is not common in normal adults.
DIGESTIVE DISEASES AND SCIENCES. 2000. 45(12):2357-2362
139. Ladas SD, Malamou H, Giota G, Varzakakos I, Kitsanta P, Georgopoulos S, Spiliadi C, Raptis SA.
Prospective evaluation of a whole-blood antibody test (FlexPack HP) for in-office diagnosis of Helicobacter pylori infection in untreated patients.
EUROPEAN JOURNAL OF GASTROENTEROLOGY & HEPATOLOGY. 2000. 12(7):727-731
140. Ladas SD, Tassios PS, Raptis SA.
Selection of patients for successful maintenance treatment of esophagitis with low-dose omeprazole: use of 24-hour gastric pH monitoring.
AMERICAN JOURNAL OF GASTROENTEROLOGY. 2000. 95(2):374-380
141. Avgerinos A, Armonis A, Manolakopoulos S, Rekoumis G, Argirakis G, Viazis N, Vlachogiannakos J, Adamopoulos A, Kanaghinis T, Raptis SA.
Endoscopic sclerotherapy plus propranolol versus propranolol alone in the primary prevention of bleeding in high risk cirrhotic patients with esophageal varices: a prospective multicenter randomized trial.
GASTROINTESTINAL ENDOSCOPY. 2000. 51(6):652-658
142. Tsigos C, Tsiotra P, Garibaldi LR, Stavridis JC, Chrousos GP, Raptis SA.
Mutations of the ACTH receptor gene in a new family with isolated glucocorticoid deficiency.
MOLECULAR GENETICS AND METABOLISM. 2000. 71(4):646-650
143. Xiros N, Economopoulos T, Christodoulidis C, Dervenoulas J, Papageorgiou E, Mellou S, Styloyiannis S, Tsirigotis P, Raptis SA.
Splenectomy in patients with malignant non-Hodgkin's lymphoma.
EUROPEAN JOURNAL OF HAEMATOLOGY. 2000. 64(3):145-150
144. Avgerinos A, Viazis N, Vlachogiannakos J, Poulianos G, Armonis A, Manolakopoulos S, Raptis S.
Two different doses and duration schedules of somatostatin -14 in the treatment of patients with bleeding oesophageal varices: a non-randomised controlled study.
JOURNAL OF HEPATOLOGY. 2000. 32(1):171-172
145. Gomis R, Raptis SA, Ravella R
Appropriate timing of Glimepiride administration in patients with type 2 diabetes millitus - A study in Mediterranean countries - A study in Mediterranean countries
ENDOCRINE. 2000. 13(1):117-121
146. Tsigos C, Ioannidis I, Raptis SA, Katsilambros N
Screening for diabetes in obese women: comparison between the New American Diabetes Association and WHO criteria
CLINICAL ENDOCRINOLOGY. 2000. 52(2):248-250
147. Tsigos C, Kyrou I, Chala E, Tsapogas P, Stavridis JC, Raptis SA, Katsilambros N.
Circulating tumor necrosis factor alpha concentrations are higher in abdominal versus peripheral obesity
METABOLISM-CLINICAL AND EXPERIMENTAL. 1999. 48(10):1332-1335
148. Rokkas, T, Ladas, S, Liatsos, C, Petridou, E, Papatheodorou, G, Theocharis, S, Karameris, A, Raptis, S
Relationship of Helicobacter pylori CagA status to gastric cell proliferation and apoptosis
DIGESTIVE DISEASES AND SCIENCES. 1999. 44(3):487-493
149. Tassios, PS, Ladas, SD, Grammenos, I, Demertzis, K, Raptis, SA
Acquisition of competence in colonoscopy: The learning curve of trainees
ENDOSCOPY. 1999. 31(9):702-706
150. Tsigos C, Papanicolaou DA, Kyrou I, Raptis SA, Chrousos GP.
Dose-dependent effects of recombinant human interleukin-6 on the pituitary-testicular axis.
JOURNAL OF INTERFERON AND CYTOKINE RESEARCH. 1999. 19(11):1271-1276
151. Economopoulos T, Mellou S, Papageorgiou E, Pappa V, Kokkinou V, Stathopoulou E, Pappa M, Raptis S.
Treatment of anemia in low risk myelodysplastic syndromes with granulocyte-macrophage colony-stimulating factor plus recombinant human erythropoietin.
LEUKEMIA. 1999. 13(7):1009-1012
152. Lygidakis NJ, Vlachos L, Raptis S, Rassidakis G, Balaskas C, Sgourakis G, Mourikis D, Kehagias D, Kittas C.
New frontiers in liver surgery. Two-stage liver surgery for the management of advanced metastatic liver disease.
HEPATO-GASTROENTEROLOGY. 1999. 46(28):2216-2228
153. Parcharidou A, Raza A, Economopoulos T, Papageorgiou E, Anagnostou D, Papadaki T, Raptis S.
Extensive apoptosis of bone marrow cells as evaluated by the in situ end-labelling (ISEL) technique may be the basis for ineffective haematopoiesis in patients with myelodysplastic syndromes.
EUROPEAN JOURNAL OF HAEMATOLOGY. 1999. 62(1):19-26
154. Rokkas T, Liatsos C, Petridou E, Papatheodorou G, Karameris A, Ladas SD, Raptis SA.
Relationship of Helicobacter pylori CagA(+) status to gastric juice vitamin C levels.
EUROPEAN JOURNAL OF CLINICAL INVESTIGATION. 1999. 29(1):56-62
97th Annual Meeting of the American-Gastroenterological-Association, Digestive Disease Week
155. Hadjidakis D, Kokkinakis E, Sfakianakis M, Raptis SA.
The type and time of menopause as decisive factors for bone mass changes.
EUROPEAN JOURNAL OF CLINICAL INVESTIGATION. 1999. 29(10):877-885
156. Raptis SA, Hatziagelaki E, Dimitriadis G, Draeger KE, Pfeiffer C, Raptis AE.
Comparative effects of glimepiride and glibenclamide on blood glucose, C-peptide and insulin concentrations in the fasting and postprandial state in normal man.
EXPERIMENTAL AND CLINICAL ENDOCRINOLOGY & DIABETES. 1999. 107(6):350-355
157. Ladas SD, Rokkas T, Georgopoulos S, Kitsanta P, Liatsos C, Eustathiadou P, Karameris A, Spiliadi C, Raptis SA.
Predictive factors and prevalence of follicular gastritis in adults with peptic ulcer and nonulcer dyspepsia.
DIGESTIVE DISEASES AND SCIENCES. 1999. 44(6):1156-1160
158. Lygidakis NJ, Vlachos L, Raptis S, Sgourakis G, Mourikis D, Kehagias D.
Consecutive re-explorations for final resection of initially unresectable pancreatic head carcinoma.
HEPATO-GASTROENTEROLOGY. 1999. 46(28):2229-2239
159. Dervenoulas, JG, Tsirigotis, P, Bollas, G, Pappa, V, Raptis, S
Spontaneous remission in myelodysplastic syndrome
ANNALS OF HEMATOLOGY. 1999. 78(2):89-90
160. Ladas SD, Raptis SA.
Honey, fructose absorption, and the laxative effect.
NUTRITION. 1999. 15(7-Αυγ):591-592
161. Xiros, N, Economopoulos, T, Fountzilas, G, Pavlidis, N, Samantas, E, Raptis, S
A phase-II study with idarubicin, etoposide and prednisone (IVPP), in patients with refractory or early relapsed intermediate or high grade non-Hodgkin's lymphoma
HAEMATOLOGICA. 1999. 84(2):189-190
162. Mitrakou, A, Tountas, N, Raptis, AE, Bauer, RJ, Schulz, H, Raptis, SA
Long-term effectiveness of a new alpha-glucosidase inhibitor (BAY m1099-Miglitol) in insulin-treated Type 2 diabetes mellitus
DIABETIC MEDICINE. 1998. 15(8):657-660
163. Diamanti-Kandarakis, E, Mitrakou, A, Raptis, S, Tolis, G, Duleba, AJ
The effect of a pure antiandrogen receptor blocker, flutamide, on the lipid profile in the polycystic ovary syndrome
JOURNAL OF CLINICAL ENDOCRINOLOGY & METABOLISM. 1998. 83(8):2699-2705
164. Diamantopoulos EJ, Haritos D, Yfandi G, Grigoriadou M, Margariti G, Paniara O, Raptis SA.
Management and outcome of severe diabetic foot infections.
EXPERIMENTAL AND CLINICAL ENDOCRINOLOGY & DIABETES. 1998. 106(4):346-352
165. Ladas SD, Vaidakis E, Lariou C, Anastasiou K, Chalevelakis G, Kintzonidis D, Raptis SA.
Pancreatic tuberculosis in non-immunocompromised patients: reports of two cases, and a literature review.
EUROPEAN JOURNAL OF GASTROENTEROLOGY & HEPATOLOGY. 1998. 10(11):973-976
166. Mavrikakis ME, Sfikakis PP, Kontoyannis D, Horti M, Kittas C, Koutras DA, Raptis SA.
Macrovascular disease of coronaries and cerebral arteries in streptozotocin-induced diabetic rats. A controlled, comparative study.
EXPERIMENTAL AND CLINICAL ENDOCRINOLOGY & DIABETES. 1998. 106(1):35-40
167. Dimitriadis G, Leighton B, Parry-Billings M, Tountas C, Raptis S, Newsholme EA.
Furosemide decreases the sensitivity of glucose transport to insulin in skeletal muscle in vitro.
EUROPEAN JOURNAL OF ENDOCRINOLOGY. 1998. 139(1):118-122
168. Ladas SD, Malamou-Lada H, Economou G, Tassios PS, Raptis SA
A three-day octreotide-containing Helicobacter pylori eradication therapy for cure of peptic ulcers
HEPATO-GASTROENTEROLOGY. 1998. 45(21):761-764
169. Danias PG, Chalevelakis G, Mylonakis EE, Argyropoulou A, Paniara O, Saroglou G, Raptis SA
Comparative in vitro and in vivo efficacy of roxithromycin and erythromycin against a strain of methicillin-susceptible Staphylococcus epidermidis
DIAGNOSTIC MICROBIOLOGY AND INFECTIOUS DISEASE. 1998. 32(1):51-54
170. Avgerinos A, Nevens F, Raptis S, Fevery J, Armonis A, Manolakopoulos S, Poulianos G, Tzathas C, Katsaros D, Soutos D, Zacharopoulose A, Adler M, Bourgeois N, Bac DJ, VanBuuren HR, Decruyenaere J, Elewaut A, Deman M, Lepoutre L, VanderSpek P, Hautekeete M, Reynaert H, Buyse M, Ritter L, Burtin B, Darcis T, Ioannou J, Natens J, Natens O
Early administration of somatostatin and efficacy of sclerotherapy in acute oesophageal variceal bleeds: the European acute bleeding oesophageal variceal episodes (ABOVE) randomised trial
LANCET. 1997. 350(9090):1495-1499
171. Linos, DA, Stylopoulos, N, Boukis, M, Souvatzoglou, A, Raptis, S, Papadimitriou, J
Anterior, posterior, or laparoscopic approach for the management of adrenal diseases?
AMERICAN JOURNAL OF SURGERY. 1997. 173(2):120-125
172. Avgerinos A, Armonis A, Manolakopoulos S, Poulianos G, Rekoumis G, Sgourou A, Gouma P, Raptis S.
Endoscopic sclerotherapy versus variceal ligation in the long-term management of patients with cirrhosis after variceal bleeding. A prospective randomized study.
JOURNAL OF HEPATOLOGY. 1997. 26(5):1034-1041
95th Annual Meeting of the American-Gastroenterological-Association
173. Hadjidakis D, Kokkinakis E, Giannopoulos G, Merakos G, Raptis SA.
Bone mineral density of vertebrae, proximal femur and os calcis in normal Greek subjects as assessed by dual-energy X-ray absorptiometry: comparison with other populations.
EUROPEAN JOURNAL OF CLINICAL INVESTIGATION. 1997. 27(3):219-227
23rd European Symposium of Calcified Tissues
174. Constantinidou M, Chalevelakis G, Economopoulos T, Koffa M, Liloglou T, Anastassiou C, Yalouris A, Spandidos DA, Raptis S.
Codon 12 ras mutations in patients with myelodysplastic syndrome: incidence and prognostic value.
ANNALS OF HEMATOLOGY. 1997. 74(1):11-14
175. Kranidis A, Zamanis N, Mitrakou A, Patsilinakos S, Bouki T, Tountas N, Anthopoulos P, Raptis S, Anthopoulos L.
Coronary microcirculation evaluation with transesophageal echocardiography Doppler in type II diabetics.
INTERNATIONAL JOURNAL OF CARDIOLOGY. 1997. 59(2):119-124
176. Ladas SD, Tassios PS, Malamou HC, Protopapa DP, Raptis SA.
Omeprazole induces a long-term clinical remission of protein-losing gastropathy of Menetrier's disease.
EUROPEAN JOURNAL OF GASTROENTEROLOGY & HEPATOLOGY. 1997. 9(8):811-813
177. Mylonakis, E, Chalevelakis, G, Saroglou, G, Danias, P, Argyropoulou, AD, Paniara, O, Raptis, SA
Efficacy of deoxycholate amphotericin B and unilamellar liposomal amphotericin B in prophylaxis of experimental Aspergillus fumigatus endocarditis
MAYO CLINIC PROCEEDINGS. 1997. 72(11):1022-1027
178. Ladas SD, Tassios PS, Raptis SA
A simple test for predicting patients' tolerance of upper gastrointestinal endoscopy
ENDOSCOPY. 1997. 29(5):430-430
179. Linos DA, Stylopoulos N, Raptis SA.
Adrenaloma: a call for more aggressive management.
WORLD JOURNAL OF SURGERY. 1996. 20(7):788-793
International Surgical Week
180. Ladas SD, Katsogridakis J, Malamou H, Giannopoulou H, Kesse-Elia M, Raptis SA.
Helicobacter pylori may induce bile reflux: link between H pylori and bile induced injury to gastric epithelium.
GUT. 1996. 38(1):15-18
181. Lygidakis NJ, Stringaris K, Kokinis K, Lyberopoulos K, Raptis S.
Locoregional chemotherapy versus locoregional combined immuno-chemotherapy for patients with advanced metastatic liver disease of colorectal origin: a prospective randomized study.
HEPATO-GASTROENTEROLOGY. 1996. 43(7):212-220
182. Economopoulos T, Papageorgiou E, Stathakis N, Constantinidou M, Parharidou A, Kostourou A, Dervenoulas J, Raptis S.
Treatment of high risk myelodysplastic syndromes with idarubicin and cytosine arabinoside supported by granulocyte-macrophage colony-stimulating factor. (GM-CSF).
LEUKEMIA RESEARCH. 1996. 20(5):385-390
183. Economopoulos T, Asprou N, Stathakis N, Papageorgiou E, Dervenoulas J, Xanthaki K, Raptis S.
Primary extranodal non-Hodgkin's lymphoma in adults: clinicopathological and survival characteristics.
LEUKEMIA & LYMPHOMA. 1996. 21(1-Φεβ):131-136
184. Katoulis EC, Boulton AJ, Raptis SA.
The role of diabetic neuropathy and high plantar pressures in the pathogenesis of foot ulceration.
HORMONE AND METABOLIC RESEARCH. 1996. 28(4):159-164
185. Raptis AE, Tountas NB, Yalouris AG, Halvatsiotis PG, Raptis SA.
Therapeutic effect of glibenclamide in a fixed combination with metformin or phenformin in NIDDM patients.
HORMONE AND METABOLIC RESEARCH. 1996. 28(2):89-94
186. Ferti, A, Panani, A, Dervenoulas, J, Raptis, SA
Cytogenetic findings in a Fanconi anemia patient with AML
CANCER GENETICS AND CYTOGENETICS. 1996. 90(2):182-183
187. Diamanti-Kandarakis E, Mitrakou A, Hennes MM, Platanissiotis D, Kaklas N, Spina J, Georgiadou E, Hoffmann RG, Kissebah AH, Raptis S.
Insulin sensitivity and antiandrogenic therapy in women with polycystic ovary syndrome.
METABOLISM-CLINICAL AND EXPERIMENTAL. 1995. 44(4):525-531
188. Ladas SD, Katsogridakis I, Tassios P, Tastemiroglou T, Vrachliotis T, Raptis SA.
Choledochocele, an overlooked diagnosis: report of 15 cases and review of 56 published reports from 1984 to 1992.
ENDOSCOPY. 1995. 27(3):233-239
189. Panani AD, Ferti A, Malliaros S, Raptis S.
Cytogenetic study of 11 gastric adenocarcinomas.
CANCER GENETICS AND CYTOGENETICS. 1995. 81(2):169-172
190. Ladas SD, Haritos DN, Raptis SA.
Honey may have a laxative effect on normal subjects because of incomplete fructose absorption.
AMERICAN JOURNAL OF CLINICAL NUTRITION. 1995. 62(6):1212-1215
191. Avgerinos A, Armonis A, Raptis S.
Somatostatin and octreotide in the management of acute variceal hemorrhage.
HEPATO-GASTROENTEROLOGY. 1995. 42(2):145-150
192. Avgerinos A, Armonis A, Rekoumis G, Manolakopoulos S, Argirakis G, Raptis S.
The effect of somatostatin and octreotide on intravascular oesophageal variceal pressure in patients with cirrhosis.
JOURNAL OF HEPATOLOGY. 1995. 22(3):379-380
193. Mantzaris GJ, Hatzis A, Archavlis E, Petraki K, Lazou A, Ladas S, Triantafyllou G, Raptis SA.
The role of colonoscopy in the differential diagnosis of acute, severe hemorrhagic colitis.
ENDOSCOPY. 1995. 27(9):645-653
194. Avgerinos A, Armonis A, Raptis S.
Somatostatin or octreotide versus endoscopic sclerotherapy in acute variceal haemorrhage: a meta-analysis study.
JOURNAL OF HEPATOLOGY. 1995. 22(2):247-248
195. Economopoulos T, Stathakis N, Constantinidou M, Papageorgiou E, Anastassiou C, Raptis S.
Cold agglutinin disease in non-Hodgkin's lymphoma.
EUROPEAN JOURNAL OF HAEMATOLOGY. 1995. 55(1):69-71
196. Chalevelakis G, Bouronikou H, Yalouris AG, Economopoulos T, Athanaselis S, Raptis S.
delta-Aminolaevulinic acid dehydratase as an index of lead toxicity. Time for a reappraisal?
EUROPEAN JOURNAL OF CLINICAL INVESTIGATION. 1995. 25(1):53-58
197. Tassios P, Ladas S, Giannopoulos G, Lariou K, Katsogridakis J, Chalevelakis G, Strigaris K, Raptis S.
Tuberculous esophagitis. Report of a case and review of modern approaches to diagnosis and treatment.
HEPATO-GASTROENTEROLOGY. 1995. 42(2):185-188
198. Panani AD, Dervenoulas J, Ferti A, Raptis S.
Acute lymphoblastic leukemia with a variant Philadelphia translocation, der(9), and der(19) chromosomes.
CANCER GENETICS AND CYTOGENETICS. 1995. 80(2):162-164
199. Katoulis EC, Raptis SA.
Insulin injectors: a practical approach to insulin therapy.
INTERNATIONAL JOURNAL OF ARTIFICIAL ORGANS. 1995. 18(4):177-180
200. Diamantopoulos EJ, Stavreas NP, Roussis DP, Charitos DN, Vasdekis SN, Raptis SA.
Simultaneous laser Doppler and transcutaneous oxygen tension measurements in claudicant patients.
INTERNATIONAL ANGIOLOGY. 1995. 14(1):53-59
201. Ladas SD, Thalassinos NC, Ioannides G, Raptis SA.
Does acromegaly really predispose to an increased prevalence of gastrointestinal tumours?
CLINICAL ENDOCRINOLOGY. 1994. 41(5):597-601
202. Ladas SD, Tsamouri M, Kouvidou C, Raptis SA.
Effect of forceps size and mode of orientation on endoscopic small bowel biopsy evaluation.
GASTROINTESTINAL ENDOSCOPY. 1994. 40(1):51-55
203. Vlachoyiannopoulos PG, Tsiakou E, Chalevelakis G, Raptis SA, Moutsopoulos HM.
Antiphospholipid syndrome: clinical and therapeutic aspects.
LUPUS. 1994. 3(2):91-96
204. Economopoulos T, Stathakis N, Alexopoulos C, Pavlidis N, Constantinidou M, Briassoulis E, Papageorgiou E, Dervenoulas J, Pappa V, Vaslamatzis M, Raptis S
Second malignancies following treatment for Hodgkin's disease: a Greek experience.
HAEMATOLOGICA. 1994. 79(3):273-276
205. Avgerinos A, Dimitriou-Voudri Y, Adamopoulos A, Papadimitriou N, Voudris B, Rekoumis G, Raptis S.
Urinary gastrin output and serum gastrin in patients with liver cirrhosis. Urinary gastrin output in cirrhosis.
HEPATO-GASTROENTEROLOGY. 1994. 41(5):445-448
206. Raptis SA, Ladas SD.
Therapy of acute pancreatitis with somatostatin.
SCANDINAVIAN JOURNAL OF GASTROENTEROLOGY. 1994. 29:34-38
Symposium on Digestive Applications of Somatostatin - Liver, Alimentary Tract and Pancreas
207. Mitrakou A, Fanelli C, Veneman T, Perriello G, Calderone S, Platanisiotis D, Rambotti A, Raptis S, Brunetti P, Cryer P, Gerich J, Bolli G
Reversibility of unawareness of hypoglycemia in patients with insulinomas.
NEW ENGLAND JOURNAL OF MEDICINE. 1993. 329(12):834-839
208. Avgerinos A, Rekoumis G, Klonis C, Papadimitriou N, Gouma P, Pournaras S, Raptis S.
Propranolol in the prevention of recurrent upper gastrointestinal bleeding in patients with cirrhosis undergoing endoscopic sclerotherapy. A randomized controlled trial.
JOURNAL OF HEPATOLOGY. 1993. 19(2):301-311
209. Morris GE, Raptis S, Miller JH, Faris IB.
Femorocrural grafting and regrafting: does polytetrafluoroethylene have a role?
EUROPEAN JOURNAL OF VASCULAR SURGERY. 1993. 7(3):329-334
210. Ladas SD, Giorgiotis K, Raptis SA.
Complex carbohydrate malabsorption in exocrine pancreatic insufficiency.
GUT. 1993. 34(7):984-987
211. Ladas SD, Tassios PS, Giorgiotis K, Rokkas T, Theodosiou P, Raptis SA.
Pancreatic duct width: its significance as a diagnostic criterion for pancreatic disease.
HEPATO-GASTROENTEROLOGY. 1993. 40(1):52-55
212. Markoglou C, Avgerinos A, Mitrakou M, Sava S, Prigouris S, Hatziyoannou J, Raptis S.
Toxic megacolon secondary to acute ischemic colitis.
HEPATO-GASTROENTEROLOGY. 1993. 40(2):188-190
213. Ladas SD, Tassios PS, Katsogridakis J, Giorgiotis K, Tastemiroglou T, Raptis SA.
The clinical need for sphincter of Oddi manometry in gastrointestinal endoscopy units.
ENDOSCOPY. 1993. 25(6):387-391
214. Dimitriadis G, Tegos C, Golfinopoulou L, Roboti C, Raptis S.
Furosemide-induced hyperglycaemia: the implication of glycolytic kinases.
HORMONE AND METABOLIC RESEARCH. 1993. 25(11):557-559
215. Dervenoulas JG, Gogas HJ, Lazanas MC, Megalou AA, Raptis SA.
Zidovudine-responsive pure red cell aplasia as initial manifestation of HIV infection.
AIDS. 1993. 7(2):290-291
216. Mavrikakis ME, Karli J, Antoniades LG, Sfikakis PP, Kontoyannis SA, Moulopoulou DS, Koutras DA, Raptis SA.
Twenty-four hours urinary hydroxyproline excretion in long-term experimental diabetes mellitus.
HORMONE AND METABOLIC RESEARCH. 1993. 25(9):498-499
217. Hadjiyannakis EJ, Drakopoulos S, Lacoumenda R, Kotanidou A, Delis K, Bousahata F, Papasteriadou C, Koniavitou-Hadjiyannaki K, Raptis SA.
Start of a new program in liver grafting: the first two successful cases.
TRANSPLANTATION PROCEEDINGS. 1993. 25(3):2209-2210
3RD INTERNATIONAL CONGRESS OF THE MIDDLE EAST SOC FOR ORGAN TRANSPLANTATION
218. Economopoulos T, Asprou N, Stathakis N, Fountzilas G, Pavlidis N, Papaspyrou S, Dervenoulas J, Belia M, Papageorgiou E, Theoharis D, Vrettour E, Raptis S
Primary extranodal non-Hodgkin's lymphoma of the head and neck.
ONCOLOGY. 1992. 49(6):484-488
219. Ladas SD, Frydas A, Papadopoulos A, Raptis SA.
Effects of alpha-glucosidase inhibitors on mouth to caecum transit time in humans.
GUT. 1992. 33(9):1246-1248
220. Alexopoulos CG, Pournaras S, Vaslamatzis M, Avgerinos A, Raptis S.
Changes in serum lipids and lipoproteins in cancer patients during chemotherapy.
CANCER CHEMOTHERAPY AND PHARMACOLOGY. 1992. 30(5):412-416
221. Panani AD, Ferti A, Malliaros S, Raptis S.
Gastric cancer with an i(8q) and long survival.
CANCER GENETICS AND CYTOGENETICS. 1992. 58(2):214-215
222. Dimitriadis G, Raptis S.
alpha-Glucosidase inhibition in the treatment of diabetes mellitus.
HORMONE AND METABOLIC RESEARCH. 1992. 26:42-49
223. Economopoulos T, Papageorgiou E, Stathakis N, Asprou N, Karmas P, Dervenoulas J, Bouronikou H, Chalevelakis G, Raptis S.
Treatment of myelodysplastic syndromes with human granulocytic-macrophage colony stimulating factor (GM-CSF) or GM-CSF combined with low-dose cytosine arabinoside.
EUROPEAN JOURNAL OF HAEMATOLOGY. 1992. 49(3):138-142
224. Avgerinos A, Harry D, Bousboulas S, Theodossiadou E, Komesidou V, Pallikari A, Raptis S, McIntyre N.
The effect of an eucaloric high carbohydrate diet on circulating levels of glucose, fructose and non-esterified fatty acids in patients with cirrhosis.
JOURNAL OF HEPATOLOGY. 1992. 14(1):78-87
225. Avgerinos PC, Kiamouris CK, Petrakos IP, Kleanthous IK, Zorzos PA, Dimitriadis TN, Raptis SA, Cutler GB Jr.
Pulsatile human corticotropin-releasing hormone prevents dexamethasone-induced suppression of the plasma cortisol response to hypoglycemia in normal men.
JOURNAL OF CLINICAL ENDOCRINOLOGY & METABOLISM. 1992. 75(5):1358-1361
226. Diamantopoulos EJ, Raptis SA, Moulopoulos SD.
Increased platelet activity in diabetic macroangiopathy.
HORMONE AND METABOLIC RESEARCH. 1992. 26:95-102
227. Ladas SD, Raptis SA.
Conservative treatment of acute pancreatitis: the use of somatostatin.
HEPATO-GASTROENTEROLOGY. 1992. 39(5):466-469
228. Panani AD, Malliaros S, Ferti A, Raptis S.
Cytogenetic study of a malignant gastric carcinoid tumor.
CANCER GENETICS AND CYTOGENETICS. 1992. 59(2):220-220
229. Hadjidakis DJ, Raptis SA.
Proinsulin as a possible therapeutic agent.
HORMONE AND METABOLIC RESEARCH. 1992. 26:131-137
230. Dervenoulas J, Karakassis D, Belia M, Pappa V, Economopoulos T, Papageorgiou E, Stavrou A, Bouronikou H, Stylogiannis S, Raptis S.
Thrombotic thrombocytopenic purpura: a multimodality model of treatment including plasma exchange, i.v. immunoglobulin, prednisone, antiplatelet agents, vincristine and splenectomy.
INFUSIONSTHERAPIE UND TRANSFUSIONSMEDIZIN. 1992. 19(6):294-296
231. Avgerinos A, Klonis C, Rekoumis G, Gouma P, Papadimitriou N, Raptis S.
A prospective randomized trial comparing somatostatin, balloon tamponade and the combination of both methods in the management of acute variceal haemorrhage.
JOURNAL OF HEPATOLOGY. 1991. 13(1):78-83
232. Singounas EG, Sakas DE, Hadley DM, Chalevelakis G, Sfakianos G, Raptis S, Karvounis PC.
Paraplegia in a pregnant thalassemic woman due to extramedullary hematopoiesis: successful management with transfusions.
SURGICAL NEUROLOGY. 1991. 36(3):210-215
233. Dimitriadis G, Hatziagellaki E, Alexopoulos E, Kordonouri O, Komesidou V, Ganotakis M, Raptis S.
Effects of alpha-glucosidase inhibition on meal glucose tolerance and timing of insulin administration in patients with type I diabetes mellitus.
DIABETES CARE. 1991. 14(5):393-398
234. Ferti-Passantonopoulou A, Panani AD, Raptis S.
Preferential involvement of 11q23-24 and 11p15 in breast cancer.
CANCER GENETICS AND CYTOGENETICS. 1991. 51(2):183-188
235. Chalevelakis G, Karaoulis S, Yalouris AG, Economopoulos T, Tountas N, Raptis S.
Globin chain synthesis in myelodysplastic syndromes.
JOURNAL OF CLINICAL PATHOLOGY. 1991. 44(2):134-138
236. Ladas SD, Katsiyiannaki-Latoufi E, Raptis SA.
Lactose maldigestion and milk intolerance in healthy Greek schoolchildren.
AMERICAN JOURNAL OF CLINICAL NUTRITION. 1991. 53(3):676-680
237. Economopoulos T, Pappa V, Panani A, Stathakis N, Dervenoulas J, Papageorgiou E, Asprou N, Raptis S.
Myelopathies during the course of multiple myeloma.
HAEMATOLOGICA. 1991. 76(4):289-292
238. Panani AD, Ferti-Passantonopoulou A, Raptis S.
Involvement of chromosome 5 in large bowel cancer.
CANCER GENETICS AND CYTOGENETICS. 1991. 54(2):259-261
239. Yalouris AG, Lyberatos C, Chikrigi H, Manganas D, Pappa V, Chalevelakis G, Raptis SA.
Effect of starvation and phenobarbital on the activity of liver uroporphyrinogen synthetase
ANNALES DE BIOLOGIE CLINIQUE. 1991. 49(7):401-403
240. Panani AD, Ferti-Passantonopoulou A, Pappa V, Dervenoulas J, Raptis S.
Involvement of chromosome 13 in myelodysplastic syndromes.
CANCER GENETICS AND CYTOGENETICS. 1991. 55(2):149-152
241. Panani AD, Ferti A, Antonopoulos M, Raptis S.
Philadelphia chromosome positive chronic myelocytic leukemia with a complex translocation, t(4;9;22)(q31;q34;q11) and long survival.
CANCER GENETICS AND CYTOGENETICS. 1991. 57(1):139-141
242. Ladas SD, Giorgiotis G, Pipis P, Papaioannou C, Tassios P, Karra E, Raptis SA.
Sedation for upper gastrointestinal endoscopy: time for reappraisal?
GASTROINTESTINAL ENDOSCOPY. 1990. 36(4):417-418
243. Tsavaris NB, Pangalis GA, Variami E, Karabelis A, Kosmidis P, Raptis S.
Association of neutrophil alkaline phosphatase activity and glycosylated haemoglobin in diabetes mellitus.
ACTA HAEMATOLOGICA. 1990. 83(1):22-25
244. Panani AD, Ferti-Passantonopoulou A, Economopoulos T, Raptis S.
Translocation (1;3)(p36;q21) in secondary leukemia.
CANCER GENETICS AND CYTOGENETICS. 1990. 50(1):165-167
245. Economopoulos T, Alexopoulos C, Stathakis N, Papageorgiou E, Karakassis D, Styloyannis S, Dervenoulas J, Tsussis S, Raptis S.
Primary gastric lymphoma.
EUROPEAN JOURNAL OF CANCER. 1990. 26(7):855-855
246. Raptis AE, Tountas N, Yalouris AG, Hadjidakis D, Zaharis A, Miras K, Raptis SA.
Comparative study of the therapeutic effects of glibenclamide or the fixed combination of glibenclamide-phenformin with those of gliclazide or chlorpropamide.
ACTA DIABETOLOGICA LATINA. 1990. 27(1):11-22
247. Economopoulos T, Karakassis D, Stathakis N, Pappa V, Raptis S.
Significance of bone marrow sideroblastosis in myelodysplastic syndromes.
EUROPEAN JOURNAL OF HAEMATOLOGY. 1990. 45(2):118-120
248. Avgerinos A, Stavropoulos GS, Yalouris A, Rekoumis G, Stavraka-Kakavaki A, Raptis S.
Duodenogastric reflux before and after surgical or medical therapy for duodenal ulcer.
AMERICAN JOURNAL OF GASTROENTEROLOGY. 1990. 85(2):150-153
249. Georgakopoulos K, Katsilambros N, Fragaki M, Poulopoulou Z, Kimbouris J, Sfikakis P, Raptis S.
Recovery from insulin-induced hypoglycemia after saccharose or glucose administration.
CLINICAL PHYSIOLOGY AND BIOCHEMISTRY. 1990. 8(5):267-272
250. Panani AD, Ferti-Passantonopoulou A, Nikiforakis E, Raptis S.
Isochromosome (17q) in Ph-negative chronic myelocytic leukemia.
CANCER GENETICS AND CYTOGENETICS. 1990. 49(2):271-272
251. Ladas SD, Latoufis C, Giannopoulou H, Hatziioannou J, Raptis SA.
Reproducible lactulose hydrogen breath test as a measure of mouth-to-cecum transit time.
DIGESTIVE DISEASES AND SCIENCES. 1989. 34(6):919-924
252. Ladas SD, Raptis SA.
Sucralfate enemas in the treatment of chronic postradiation proctitis.
AMERICAN JOURNAL OF GASTROENTEROLOGY. 1989. 84(12):1587-1589
253. Ladas SD, Savva S, Frydas A, Kaloviduris A, Hatzioannou J, Raptis S.
Invasive balantidiasis presented as chronic colitis and lung involvement.
DIGESTIVE DISEASES AND SCIENCES. 1989. 34(10):1621-1623
254. Ladas SD, Prigouris SP, Pantelidaki C, Raptis A.
Endoscopic removal of inverted sigmoid diverticulum--is it a dangerous procedure?
ENDOSCOPY. 1989. 21(5):243-244
255. Gemenis T, Philippou A, Gouliamos A, Kalovidouris A, Papavasiliou C, Panani A, Chalevelakis G, Papacharalambus X, Raptis S.
Atypical location of extramedullary hematopoietic masses in thalassemia.
RADIOLOGE. 1989. 29(6):295-296
256. Economopoulos T, Economidou J, Papageorgiou E, Dervenoulas J, Christodoulides C, Pappa V, Karakassis D, Terzoglou C, Athanassiadou S, Chalevelakis G, Raptis S
Monoclonal gammopathy in chronic myeloproliferative disorders.
BLUT. 1989. 58(1):7-9
257. Katoulis EC, Drosinos EK, Dimitriadis GK, Hadjidakis DJ, Mavrokefalos PG, Raptis SA.
Efficacy of a new needleless insulin delivery system monitoring of blood glucose fluctuations and free insulin levels.
INTERNATIONAL JOURNAL OF ARTIFICIAL ORGANS. 1989. 12(5):333-338
258. Chalevelakis G, Yalouris AG, Lyberatos C, Economopoulos T, Anastasiou C, Hatziioannou J, Raptis S.
Effect of isoniazid, a haem inhibitor, on globin chain synthesis in reticulocytes from non-thalassaemic and beta thalassaemic subjects.
JOURNAL OF CLINICAL PATHOLOGY. 1989. 42(9):977-981
259. Ferti AD, Panani AD, Raptis S.
Cytogenetic study of rectosigmoidal adenocarcinomas.
CANCER GENETICS AND CYTOGENETICS. 1988. 34(1):101-109
260. Dimitriadis G, Hatziagelaki E, Ladas S, Linos A, Hillebrand I, Raptis S.
Effects of prolonged administration of two new alpha-glucosidase inhibitors on blood glucose control, insulin requirements and breath hydrogen excretion in patients with insulin-dependent diabetes mellitus.
EUROPEAN JOURNAL OF CLINICAL INVESTIGATION. 1988. 18(1):33-38
261. Avgerinos A, Kourti A, Chu P, Harry DS, Raptis S, McIntyre N.
Plasma lipid and lipoprotein response to carbohydrate feeding in cirrhotic patients.
JOURNAL OF HEPATOLOGY. 1988. 6(3):315-324
262. Hadjidakis DJ, Halvatsiotis PG, Ioannou YJ, Mavrokefalos PJ, Raptis SA.
The effects of the somatostatin analogue SMS 201-995 on carbohydrate homeostasis of insulin-dependent diabetics as assessed by the artificial endocrine pancreas.
DIABETES RESEARCH AND CLINICAL PRACTICE. 1988. 5(2):91-98
263. Ferti-Passantonopoulou AD, Panani AD, Vlachos JD, Raptis SA.
Common cytogenetic findings in gastric cancer.
CANCER GENETICS AND CYTOGENETICS. 1987. 24(1):63-73
264. Economopoulos T, Stathakis N, Foudoulakis A, Papadoulis N, Dervenoulas J, Papageorgiou E, Anastassiou C, Hadjioannou J, Raptis S.
Myelodysplastic syndromes: analysis of 131 cases according to the FAB classification.
EUROPEAN JOURNAL OF HAEMATOLOGY. 1987. 38(4):338-344
265. Raptis S, Mitrakou A, Hadjidakis D, Diamantopoulos E, Anastasiou C, Fountas A, Muller R.
24-h blood glucose pattern in type I and type II diabetics after oral treatment with pentoxifylline as assessed by artificial endocrine pancreas.
ACTA DIABETOLOGICA LATINA. 1987. 24(3):181-192
266. Diamantopoulos EJ, Raptis SA, Moulopoulos SD.
Red blood cell deformability index in diabetic retinopathy.
HORMONE AND METABOLIC RESEARCH. 1987. 19(11):569-573
267. Yalouris AG, Raptis SA.
Effect of diabetes on porphyric attacks.
BRITISH MEDICAL JOURNAL. 1987. 295(6608):1237-1238
268. Raptis S.
Oral antidiabetic agents including glucosidase inhibitors
INTERNIST. 1987. 28(4):243-253
269. Hadjidakis DI, Raptis SA, Raptis AE, Karaiskos C, Souvatzoglou A, Diamantopoulos EJ.
The antidiabetic action of somatostatin-28 as assessed by the artificial endocrine pancreas: greater potency than somatostatin-14.
HORMONE AND METABOLIC RESEARCH. 1987. 19(11):574-578
270. Chalevelakis G, Karatapanis S, Yalouris AG, Thalassinos NC, Pallikaris G, Anastasiou C, Raptis S.
Estimation of glycated fetal hemoglobin in normal cord blood by isoelectric focusing. Correlation with maternal glycated hemoglobin and birth weight.
ACTA DIABETOLOGICA LATINA. 1987. 24(3):249-253
271. Vassilakis JS, Raptis S, Xynos E, Neonakis E, Fountos A, Kittas C.
Alterations in serum gastrin levels and antral G- and D-cell population following extensive proximal small bowel resection (radioimmunoassay and immunocytochemical study in dogs).
EXPERIMENTAL PATHOLOGY. 1987. 31(2):77-81
272. Ladas SD, Rokkas T, Raptis SA.
A gastrointestinal endoscopy service in Greece.
GASTROINTESTINAL ENDOSCOPY. 1987. 33(2):131-132
273. Dimitriadis G, Karaiskos C, Raptis S.
Effects of prolonged (6 months) alpha-glucosidase inhibition on blood glucose control and insulin requirements in patients with insulin-dependent diabetes mellitus.
HORMONE AND METABOLIC RESEARCH. 1986. 18(4):253-255
274. Dimitriadis G, Raptis S, Raptis A, Hatziagelaki E, Mitrakou A, Halvatsiotis P, Ladas S, Hillebrand I.
Effects of two new alpha-glucosidase inhibitors on glycemic control in patients with insulin-dependent diabetes mellitus.
KLINISCHE WOCHENSCHRIFT. 1986. 64(9):405-410
275. Ferti-Passantonopoulou A, Panani A, Avgerinos A, Raptis S.
Cytogenetic findings in a large bowel adenocarcinoma.
CANCER GENETICS AND CYTOGENETICS. 1986. 21(4):361-364
276. Ladas SD, Rokkas T, Kaskarelis J, Hatzioannou J, Raptis S.
Absorption of iodized contrast media during ERCP.
GASTROINTESTINAL ENDOSCOPY. 1986. 32(5):376-376
277. Economopoulos T, Stathakis N, Papageorgiou E, Foudoulakis A, Raptis S.
Myeloproliferative disorder during the course of multiple myeloma.
ACTA HAEMATOLOGICA. 1986. 76(2-Μαρ):176-177
278. Yalouris AG, Lyberatos C, Chalevelakis G, Theodosiadou E, Billis A, Raptis S.
Some parameters of haem synthesis in dialysed and non-dialysed uraemic patients.
SCANDINAVIAN JOURNAL OF HAEMATOLOGY. 1986. 37(5):404-410
279. Hadjidakis DJ, Raptis SA, Souvatzoglou A, Karaiskos C, Diamantopoulos EJ, Moulopoulos SD.
Differences between somatostatin-28 and somatostatin-14 with respect to their biological effects in healthy humans and acromegalics.
CLINICAL PHYSIOLOGY AND BIOCHEMISTRY. 1986. 4(6):372-383
280. Yalouris AG, Lyberatos C, Chalevelakis G, Dolkas G, Pallikaris G, Thalassinos N, Raptis S.
Effect of uremic plasma on mouse liver delta-aminolevulinic acid synthetase activity.
CLINICAL PHYSIOLOGY AND BIOCHEMISTRY. 1986. 4(6):368-371
281. Economopoulos T, Economidou J, Giannopoulos G, Terzoglou C, Papageorgiou E, Dervenoulas J, Arseni P, Hadjioannou J, Raptis S.
Immune abnormalities in myelodysplastic syndromes.
JOURNAL OF CLINICAL PATHOLOGY. 1985. 38(8):908-911
282. Economopoulos T, Alexopoulos C, Stathakis N, Styloyannis S, Dervenoulas J, Tsousis S, Raptis S.
Primary gastric lymphoma--the experience of a general hospital.
BRITISH JOURNAL OF CANCER. 1985. 52(3):391-397
283. Raptis S, Dimitriadis G.
Human insulin.
CLINICAL PHYSIOLOGY AND BIOCHEMISTRY. 1985. 3(1):29-42
284. Mitrakou A, Hadjidakis G, Raptis S, Bartsocas CS, Souvatzoglou A.
Heterogeneity of growth-hormone deficiency.
LANCET. 1985. 1(8425):399-400
285. Yalouris AG, Lyberatos C, Argyropoulos A, Papasteriadis E, Raptis SA.
Effect of abnormal atmospheric pressure conditions upon mouse liver delta-aminolevulinic acid synthetase activity.
ENZYME. 1985. 34(2):71-74
286. Ferti A, Panani A, Arapakis G, Raptis S.
Cytogenetic study in multiple myeloma.
CANCER GENETICS AND CYTOGENETICS. 1984. 12(3):247-253
287. Ferti-Passantonopoulou A, Panani A, Raptis S.
G-banded karyotype of a primary renal-cell carcinoma.
CANCER GENETICS AND CYTOGENETICS. 1984. 11(2):227-232
288. Grekas DM, Raptis S, Tourkantonis AA.
Plasma secretin, pancreozymin, and somatostatin-like hormone in chronic renal failure patients.
UREMIA INVESTIGATION. 1984. 8(2):117-120
289. Chalevelakis G, Lyberatos C, Yalouris A, Vaidakis E, Pallikaris G, Raptis S.
Rapid proteolysis of puromycyl peptides in non-thalassaemic and thalassaemic erythroid cells.
EUROPEAN JOURNAL OF CLINICAL INVESTIGATION. 1984. 14(3):199-202
290. Raptis S, Hadjidakis D, Enzmann F, Raptis A, Diamantopoulos E, Rosenthal J.
Inhibition of pancreatic glucagon responses to arginine by human insulin (recombinant DNA) and purified porcine insulin in normal and diabetic subjects.
MUNCHENER MEDIZINISCHE WOCHENSCHRIFT. 1983. 125:38-43
291. Raptis S, Hadjidakis D, Enzmann F, Raptis A, Diamantopoulos E, Rosenthal J.
Inhibition of pancreatic glucagon responses to arginine by human insulin (recombinant DNA) and purified porcine insulin in normal and diabetic subjects.
DIABETES CARE. 1982. 5(Suppl2):93-101
292. Dollinger HC, Raptis S, Rommel K, Pfeiffer EF.
Effects of secretin and cholecystokinin-pancreocymin on water, electrolyte and glucose absorption in human jejunum. A comparison between different hormone preparations.
RESEARCH IN EXPERIMENTAL MEDICINE. 1982. 180(3):215-221
293. Raptis S.
Effects of cardioselective and non-selective beta-adrenoceptor blockade on glycogenolysis, lipolysis and growth hormone secretion.
BRITISH JOURNAL OF CLINICAL PHARMACOLOGY. 1982. 13:S419-S420
294. Dollinger HC, Raptis S, Rommel K, Pfeiffer EF.
Synthetic human gastrin I and gastrin-like pentapeptide in studies of intestinal absorption in man. Role of gastrin in human intestinal absorption.
RESEARCH IN EXPERIMENTAL MEDICINE. 1982. 180(3):223-228
295. Dollinger HC, Raptis S, Grebe B, Muller R.
Gastrin release and gastric secretion induced by dimethylxanthine in man.
RICERCA IN CLINICA E IN LABORATORIO. 1982. 12(2):417-423
296. Raptis S, Rosenthal J, Welzel D, Moulopoulos S.
Effects of cardioselective and non-cardioselective beta-blockade on adrenaline-induced metabolic and cardiovascular responses in man.
EUROPEAN JOURNAL OF CLINICAL PHARMACOLOGY. 1981. 20(1):17-22
297. Raptis S, Karaiskos C, Enzmann F, Hatzidakis D, Zoupas C, Souvatzoglou A, Diamantopoulos E, Moulopoulos S.
Biologic activities of biosynthetic human insulin in healthy volunteers and insulin-dependent diabetic patients monitored by the artificial endocrine pancreas.
DIABETES CARE. 1981. 4(2):155-162
298. Skyler JS, Pfeiffer EF, Raptis S, Viberti GC.
Biosynthetic human insulin: progress and prospects.
DIABETES CARE. 1981. 4(2):140-143
299. Dimitriadis G, Raptis S, Zoupas C, Schizas N.
The validity of C-peptide measurement in the diagnosis of factitious hypoglycemia.
ACTA DIABETOLOGICA LATINA. 1980. 17(1):67-71
300. Lauterbach HH, Lehmann E, Escobar-Jimenez F, Mattes P, Raptis S.
Behavior of secretion in the hypoxia-immobilisation stress on the rat.
EUROPEAN SURGICAL RESEARCH. 1980. 12(2):103-107
301. Schwedes U, Althoff PH, Klempa I, Leuschner U, Mothes L, Raptis S, Wdowinski J, Usadel KH.
Effect of somatostatin on bile-induced acute hemorrhagic pancreatitis in the dog.
HORMONE AND METABOLIC RESEARCH. 1979. 11(12):655-661
302. Raptis S, Zoupas C.
Somatostatin not helpful in bleeding esophageal varices.
NEW ENGLAND JOURNAL OF MEDICINE. 1979. 300(13):736-737
303. Raptis S.
A clinical-pharmacologic study of the effect of pentoxifylline on hormone secretion in man.
JOURNAL OF MEDICINE. 1979. 10(5):381-407
304. Kratzsch G, Raptis S, Dzillak HJ, Fehm HL, Pfeiffer EF.
Effect of corticosteroid-containing antirheumatic combination drugs on endogenous ACTH and cortisol production. Long-term studies with a dexamethasone-containing drug in 10 healthy controls
FORTSCHRITTE DER MEDIZIN. 1979. 97(35):1509-1513
305. Raptis S, Schlegel W, Lehmann E, Dollinger HC, Zoupas C.
Effects of somatostatin on the exocrine pancreas and the release of duodenal hormones.
METABOLISM-CLINICAL AND EXPERIMENTAL. 1978. 27(9):1321-1328
306. Grube D, Maier V, Raptis S, Schlegel W.
Immunoreactivity of the endocrine pancreas. Evidence for the presence of cholecystokinin- pancreozymin within the A-cell.
HISTOCHEMISTRY. 1978. 56(1):13-35
307. Beischer W, Kerner W, Raptis S, Keller L, Beischer B, Pfeiffer EF.
Insulin therapy in relation to circulating C-peptide levels.
DIABETES. 1978. 27(Suppl 1):235-240
308. Loos U, Raptis S, Birk J, Escobar-Jimenez F, Meyer G, Rothenbuchner G, Pfeiffer EF.
Inhibition of TSH-stimulated radioiodine turnover and release of T4 and T3 in vivo by somatostatin.
METABOLISM-CLINICAL AND EXPERIMENTAL. 1978. 27(9):1269-1273
309. Beischer W, Raptis S, Keller L, Maas M, Beischer B, Feilen K, Pfeiffer EF.
Human C-peptide. Part III: dynamics of secretion of beta-cells in adult diabetics following glibenclamide-glucose i.v. (human C-peptide III) (author's transl)
KLINISCHE WOCHENSCHRIFT. 1978. 56(3):111-120
310. Rosenthal J, Raptis S, Zoupas C, Escobar-Jimenez F.
Hemodynamic and renin responses to somatostatin in essential hypertension.
METABOLISM-CLINICAL AND EXPERIMENTAL. 1978. 27(9):1361-1363
311. Antidiabetic action of somatostatin assessed by artificial beta-cell.
Antidiabetic action of somatostatin assessed by artificial beta-cell.
METABOLISM-CLINICAL AND EXPERIMENTAL. 1978. 27(9):1415-1426
312. Rosenthal J, Meurer KA, Escobar-Jimenez F, Zoupas C, Lang R, Laaser U, Kuschinsky G, Raptis S, Welzel D.
A field study with the combination of Pindolol and Clopamid in antihpertensive therapy (author's transl)
MEDIZINISCHE KLINIK. 1978. 73(42):1481-1486
313. Kratzsch G, Raptis S, Pal SB, Fehm HL, Pfeiffer EF.
Corticosteroid containing antirheumatic combination drugs in the treatment of rheumatic diseases. Effect and tolerance of a dexamethasone containing drug in a stable therapeutic 10 day plan
FORTSCHRITTE DER MEDIZIN. 1978. 96(39):2001-2004
314. Schlegel W, Raptis S, Harvey RF, Oliver JM, Pfeiffer EF.
Inhibition of cholecystokinin-pancreozymin release by somatostatin.
LANCET. 1977. 2(8030):166-168
315. Schlegel W, Wenk K, Dollinger HC, Raptis S.
Concentrations of prostaglandin A-, E- and F-like substances in gastric mucosa of normal subjects and of patients with various gastric diseases.
CLINICAL SCIENCE AND MOLECULAR MEDICINE. 1977. 52(3):255-258
316. Schlegel W, Raptis S, Grube D, Pfeiffer EF.
Estimation of cholecystokinin-pancreozymin (CCK) in human plasma and tissue by a specific radioimmunoassay and the immunohistochemical identification of pancreozymin-producing cells in the duodenum of humans.
CLINICA CHIMICA ACTA. 1977. 80(2):305-316
317. Rosenthal J, Escobar-Jimenez F, Raptis S.
Prevention by somatostatin of rise in blood pressure and plasma renin mediated by beta-receptor stimulation.
CLINICAL ENDOCRINOLOGY. 1977. 6(6):455-462
318. Raptis S, Escobar-Jimenez F, Rosenthal J, Ditschuneit HH, Pfeiffer EF.
Somatostatin modulation of pancreatic glucagon, insulin, glucose and free fatty acids following beta-adrenergic stimulation.
JOURNAL OF CLINICAL ENDOCRINOLOGY & METABOLISM. 1977. 44(6):1088-1093
319. Raptis S, Rosenthal J.
Somatostatin-potential diagnostic and therapeutic value.
ACTA HEPATO-GASTROENTEROLOGICA. 1977. 24(2):61-63
320. Heil T, Mattes P, Raptis S.
Effects of somatostatin and human gastrin I on the lower esophageal sphincter in man.
DIGESTION. 1977. 15(6):461-468
321. Kerner W, Beischer W, Tamas G Jr, Raptis S, Pfeiffer EF.
Insulin treatment of decompensated diabetes mellitus with a new artificial endocrine pancreas (author's transl).
DEUTSCHE MEDIZINISCHE WOCHENSCHRIFT. 1977. 102(42):1500-1505
322. Scheck R, Raptis S, Rasche H, Escobar-Jimenez F.
The effect of somatostatin on platelets: in vivo and in vitro studies.
DIABETES & METABOLISM. 1977. 3(4):219-222
323. Escobar Jimenez F, Raptis S, Loeprecht H, Rosenthal J, Pfeiffer EF.
The possible role of human liver in gastrin catabolism: Significance of its parallel determination in portal and peripheral blood
REVISTA CLINICA ESPANOLA. 1977. 146(6):355-357
324. Dollinger HC, Raptis S, Pfeiffer EF
Effects of somatostatin on exocrine and endocrine pancreatic function stimulated by intestinal hormones in man.
HORMONE AND METABOLIC RESEARCH. 1976. 8(1):74-78
325. Fehm HL, Voigt KH, Lang R, Beinert KE, Raptis S, Pfeiffer EF.
Somatostatin: a potent inhibitor of ACTH-hypersecretion in adrenal insufficiency.
KLINISCHE WOCHENSCHRIFT. 1976. 54(4):173-175
326. Rosenthal J, Raptis S, Escobar-Jimenez F, Pfeiffer EF.
Inhibition of frusemide-induced hyperreninaemia by growth-hormone release-inhibiting hormone in man.
LANCET. 1976. 1(7963):772-774
327. Beischer W, Heinze E, Keller L, Raptis S, Kerner W, Pfeiffer EF.
Human C-peptide. Part II: Clinical studies.
KLINISCHE WOCHENSCHRIFT. 1976. 54(15):717-725
328. Mattes P, Lauterbach HH, Raptis S.
Prevention of stress ulcer by somatostatin in rats.
LANGENBECKS ARCHIV FUR CHIRURGIE. 1976. 341(4):297-301
329. Raptis S, von Berger L, Dollinger HC, Fazekas AA, Pfeiffer EF.
Hypergastrinemia induced by glucocorticoid and corticotropin treatment in man.
AMERICAN JOURNAL OF DIGESTIVE DISEASES. 1976. 21(6):376-380
330. Rasche H, Raptis S, Scheck R, Pfeiffer EF.
Coagulation studies and platelet function after somatostatin infusion.
KLINISCHE WOCHENSCHRIFT. 1976. 54(20):977-982
331. von Berger L, Henrichs I, Raptis S, Heinze E, Jonatha W, Teller WM, Pfeiffer EF.
Gastrin concentration in plasma of the neonate at birth and after the first feeding.
PEDIATRICS. 1976. 58(2):264-267
332. Pfeiffer EF, Raptis S, Ziegler R.
Interaction between gastrointestinal hormones and endocrine regulation
ZEITSCHRIFT FUR GASTROENTEROLOGIE. 1976. 14:70-94
333. Schlegel W, Raptis S.
A reliable method for generating antibodies against pancreozymin, secretin and gastrin.
CLINICA CHIMICA ACTA. 1976. 73(3):439-444
334. Raptis S, Dollinger HC, von Berger L, Schlegel W, Schroder KE, Pfeiffer EF.
Effects of somatostatin on gastric secretion and gastrin release in man.
DIGESTION. 1975. 13(1-Φεβ):15-26
335. Mattes P, Raptis S, Heil T, Rasche H, Scheck R.
Extended somatostatin treatment of a patient with bleeding ulcer.
HORMONE AND METABOLIC RESEARCH. 1975. 7(6):508-511
336. Raptis S, Leitze M, Schlegel W, Pfeiffer EF.
Secretin radioimmunoassay using 125I-6-tyrosyl-secretin (6TS).
HORMONE AND METABOLIC RESEARCH. 1975. 7(5):447
337. Dollinger HC, Berz R, Raptis S, von Uexkull T, Goebell H.
Effects of secretin and cholecystokinin on motor activity of human jejunum. A radiotelemetering study of jejunal motility during secretin and cholecystokinin intravenous infusion.
DIGESTION. 1975. 12(1):9-16
338. Raptis S, Dollinger HC, von Berger L, Kissing J, Schroder KE, Klor U, Pfeiffer EF.
Effect of lipids on insulin, growth hormone and exocrine pancreatic secretion in man.
EUROPEAN JOURNAL OF CLINICAL INVESTIGATION. 1975. 5(6):521-526
339. Thum C, Laube H, Schroder KE, Raptis S, Pfeiffer EF.
Continuous daily blood-sugar profile in relation to serum insulin in subjects with normal metabolism and ideal or normal weight (author's transl)
DEUTSCHE MEDIZINISCHE WOCHENSCHRIFT. 1975. 100(31):1595-1599
340. Rothenbuchner G, Koutras DA, Raptis S, Birk J, Loos U, Rigopoulos G, Malamos B.
The effect of thyrotrophin-releasing hormone on serum TSH, T-4, and T-3 levels in endemic and sporadic nontoxic goitre.
HORMONE AND METABOLIC RESEARCH. 1974. 6(6):501-506
341. Pfeiffer EF, Raptis S, Schroder KE.
Single intravenous glibenclamide-glucose loading as a prediction test (author's transl)
DEUTSCHE MEDIZINISCHE WOCHENSCHRIFT. 1974. 99(24):1281-1294
342. Raptis S, von Berger L, Dollinger HC, Gostomzyk JG, Pfeiffer EF.
Influence of ethanol, caffeine and intragastric cooling on gastrin and insulin secretion in man.
NUTRITION AND METABOLISM. 1974. 17(6):352-359
343. Raptis S, Dollinger H, Rothenbuchner G, Fussganger R, Klor U, Pfeiffer EF.
Effect of acetazolamide on the insulin response to intravenous administration of secretin.
NUTRITION AND METABOLISM. 1974. 16(2):79-86
344. Raptis S, Dollinger HC, Schroder KE, Schleyer M, Rothenbuchner G, Pfeiffer EF.
Differences in insulin, growth hormone and pancreatic enzyme secretion after intravenous and intraduodenal administration of mixed amino acids in man.
NEW ENGLAND JOURNAL OF MEDICINE. 1973. 288(23):1199-1202
345. Raptis S, Dollinger H, Chrissiku M, Rothenbuchner G, Pfeiffer EF.
The effect of the -receptor blockade (propranolol) on the endocrine and exocrine pancreatic function in man after the administration of intestinal hormones (secretion and cholecystokinin-pancreozymin).
EUROPEAN JOURNAL OF CLINICAL INVESTIGATION. 1973. 3(3):163-168
346. Laube H, Raptis S, Pfeiffer EF.
Effect of nutritional factors on the development of obesity and hyperinsulinism
DEUTSCHE MEDIZINISCHE WOCHENSCHRIFT. 1973. 98(25):1256-1259
347. Raptis S, Dollinger H, Laube H, Rau RM, Schroder KE, Pfeiffer EF.
Influence of atropine on the insulin secretion in man induced by intestinal hormones
RESEARCH IN EXPERIMENTAL MEDICINE. 1973. 160(3):234-247
348. Dollinger HC, Raptis S, Grebe B, Goebell H, Muller R, Hinze HJ, Pfeiffer EF.
The influence of 1-(5-oxohexyl-)3.7-dimethylxanthine (BL 191) on the endocrine and exocrine pancreatic function in man during and following secretin and cholecystokinin-pancreozymin stimulation.
RESEARCH IN EXPERIMENTAL MEDICINE. 1973. 161(4):327-334
349. Lossnitzer K, Raptis S, Grebe B, Muller R.
The influence of 3,7-dimethyl-1-(5-oxo-hexyl)-xanthine (pentoxifylline, BL 191) on serum calcium and magnesium levels.
ARZNEIMITTEL-FORSCHUNG/DRUG RESEARCH. 1973. 23(7):938-940
350. Jontofsohn R, Tourkantonis A, Herb HM, Raptis S, Heinze V.
Glucose and insulin metabolism in patients undergoing regular dialysis treatment (author's transl)
KLINISCHE WOCHENSCHRIFT. 1973. 51(20):1010-1015
351. von Berger L, Raptis S, Stuber G, Schmidt T, Pfeiffer EF.
"Radioimmunologically measurable gastrin level after ""sham eating"" in man."
HORMONE AND METABOLIC RESEARCH. 1973. 5(5):386-386
352. Rothenbuchner G, Birk J, Loos U, Raptis S, Fletcher S, Pfeiffer EF.
Studies on 125-iodine-labeled synthetic thyrotropin-releasing hormone (TRH).
KLINISCHE WOCHENSCHRIFT. 1973. 51(8):412-414
353. Raptis S, Schroder KE, Kissing J, Rothenbuchner G, Pfeiffer EF.
Modification of basal and arginine-induced growth hormone secretion by concomitant fat administration.
ACTA ENDOCRINOLOGICA. 1973. 173:97
354. Schroder KE, Raptis S, Pfeiffer EF.
Insulin-induced changes in blood glucose and HGH in normal, growth-retarded, and obese subjects; a survey of 328 insulin tolerance tests.
ACTA ENDOCRINOLOGICA. 1973. 173:96
355. Kissing J, Raptis S, von Berger L, Pfeiffer EF.
Action of oral and intravenous fat on insulin secretion in man.
ACTA ENDOCRINOLOGICA. 1973. 173():124
356. Pfeiffer EF, Raptis S.
Controlled extension of oral antidiabetic therapy on former insulin dependent diabetics by means of the combined i.v. glibenclamide-glucose-response-test.
DIABETOLOGIA. 1972. 8(1):41-47
357. Raptis S, Pfeiffer EF.
Progress in oral therapy of diabetes mellitus with sulphonylureas of the second generation.
ACTA DIABETOLOGICA LATINA. 1972. 9(6):865-899
358. Raptis S, Schroder KE, Rothenbuchner G, Pfeiffer EF.
Effect of the gastrointestinal hormones, secretin and cholecystokinin-pancreozymin, on insulin and glucagon release in healthy and diabetic subjects.
ISRAEL JOURNAL OF MEDICAL SCIENCES. 1972. 8(6):769
359. Hinz M, Katsilambros N, Schweitzer B, Raptis S, Pfeiffer EF.
The role of the exocrine pancreas in the stimulation of insulin secretion by intestinal hormones. I. The effect of pancreozymin, secretin, gastrin-pentapeptide and of glucagon upon insulin secretion of isolated islets of rat pancreas.
DIABETOLOGIA. 1971. 7(1):1
360. Raptis S, Rau RM, Schroder KE, Hartmann W, Faulhaber JD, Clodi PH, Pfeiffer EF.
The role of the exocrine pancreas in the stimulation of insulin secretion by intestinal hormones. 3. Insulin responses to secretin and pancreozymin, and to oral and intravenous glucose, in patients suffering from chronic insufficiency of the exocrine pancreas.
DIABETOLOGIA. 1971. 7(3):160-167
361. Goberna R, Fussganger RD, Raptis S, Telib M, Pfeiffer EF.
The role of the exocrine pancreas in the stimulation of insulin secretion by intestinal hormones. II. Insulin responses to secretin and pancreozymin in experimentally-induced pancreatic exocrine insufficiency.
DIABETOLOGIA. 1971. 7(2):68-72
362. Bohmer R, Rommel K, Goberna R, Raptis S.
Disaccharidase activity in the jejunum of subtotally pancreatectomized rats
CLINICA CHIMICA ACTA. 1971. 33(1):61-67
363. Raptis S, Rothenbuchner G, Schroder KE, Straub K, Birk J, Pfeiffer EF.
Radioimmunological determination of gastrin in human serum
ACTA ENDOCRINOLOGICA. 1971.
364. Vanhaelst L, Rothenbuchner G, Birk J, Golstein J, Voigt HK, Fehm HL, Loos U, Winkler G, Schleyer M, Raptis S, Pfeiffer EF
Blood levels of TSH, HGH, cortisol and ACTH after synthetic thyrotropin releasing factor (TRF).
HORMONE AND METABOLIC RESEARCH. 1971. 3(2):139
365. Raptis S, Rau RM, Schroder KE, Rothenbuchner G, Pfeiffer EF.
Dynamics of insulin secretion in hypothyroidism prior and during substitution therapy
KLINISCHE WOCHENSCHRIFT. 1970. 48(6):362-366
366. Pfeiffer EF, Raptis S.
Intestinal hormones and insulin secretion
KLINISCHE WOCHENSCHRIFT. 1968. 46(7):337-342
367. Raptis S, Schroder KE, Faulhaber JD, Pfeiffer EF.
Stimulation of insulin secretion in diabetics using secretin
DEUTSCHE MEDIZINISCHE WOCHENSCHRIFT. 1968. 93(50):2420

Επιλεγμένες Περιλήψεις δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά (peer reviewed journals)

1. Efthymiou Alkiviadis, Viazis Nikos, Mantzaris Gerassimos J., Papadimitriou Nikos, Tzourmakliotis Dimitrios, Raptis Sotirios A., Karamanolis Dimitrios G.
Is clinical response followed by mucosal heating in patients with Crohn's disease of the small bowel a prospective, multicenter study using wireless capsule endoscopy
GASTROENTEROLOGY. 2007.132(4):Α172-A172
2. Triantos CK, Vlachogiannakos J, Armonis A, Saveriadis A, Kougioumtzian A, Leandro G, Manolakopoulos S, Raptis SA, Burroughs AK, Avgerinos A
Is prophylactic banding always safe? Randomized controlled trial for the prevention of first variceal bleeding in cirrhotic patients with contraindications or intolerance to B-blockers
JOURNAL OF HEPATOLOGY. 2004. 40:73-74
39th Annual Meeting of the European-Association-for-the-Study-of-the-Liver
3. Tsiotra P, Tsigos C, Gatsiou C, Raptis S
Effects of glucose, insulin and leptin on resistin mRNA and protein production from human peripheral monocytes
INTERNATIONAL JOURNAL OF OBESITY. 2004. 28:S130-S130
13th European Congress on Obesity
4. Hadjidakis D, Mylonakis A, Raptis A, Papaefstathiou A, Raptis SA
Does Type 2 diabetes influence the bone mineral density of women after surgically induced menopause?
DIABETOLOGIA. 2004. 47:A330-A330
40th Annual Meeting of the European-Association-for-the-Study-of-Diabetes
5. Hadjidakis DJ, Katsavochristos P, Mylonakis A, Raptis AE, Papaefstathiou A, Raptis SA
The influence of diabetes mellitus Type 2 on bone mineral density of premenopausal women.
DIABETOLOGIA. 2003. 46:A233-A233
18th Congress of the International-Diabetes-Federation
6. Avgerinos A, Viazis N, Armonis A, Vlachogiannakos J, Rekoumis G, Manolakopoulos S, Raptis S
Early increase of lower esophageal sphincter pressure after band ligation: An intriguing phenomenon
GASTROINTESTINAL ENDOSCOPY. 2002. 55(5):AB194-AB194
7. Labropulos SV, Papageorgiou S, Kontsioti F, Pappa V, Ekonomopoulos T, Dervenoulas J, Raptis S
Analysis of p16 and p15 gene promoter methylation status in B-cell chronic lymphocytic leukemia.
BLOOD. 2002. 100(11):356B-357B
44th Annual Meeting of the American-Society-of-Hematology
8. Tentolouris N, Koukou E, Tsapogas P, Tsigos C, Perea D, Kitsou E, Alevizou V, Raptis S, Katsilambros N
Autonomic nervous system function changes in obese women after meals of different composition
DIABETES. 2001. 50:A536-A536
9. Rokkas T, Ladas SD, Triandafyllou C, Raptis SA
Time trend for the appearance of esophagitis after Helicobacter pylori eradication.
GASTROINTESTINAL ENDOSCOPY. 2000. 51(4):AB110-AB110
10. Georgopoulos S, Karatapanis S, Ladas S, Papamarkos D, Vretou N, Artikis V, Mentis A, Raptis S
Lansoprazole (LAN) vs ranitidine bismuth citrate (RBC) based short-term triple therapies for Helicobacter pylori (H-pylori) eradication: A randomised study with 6-month follow-up
GUT. 1999. 45:A120-A121
11. Rokkas T, Ladas S, Liatsos C, Panagou E, Karameris A, Raptis S
Effectiveness of anti-secretory therapy in preventing gastroesophageal reflux disease (GERD) after successful treatment of Helicobacter pylori infection.
GASTROENTEROLOGY. 1999. 116(4):A294-A294
12. Hadjidakis D, Tsigos C, Apostolopoulou N, Sfakianakis M, Raptis AE, Raptis SA
Do circulating cytokines relate to bone metabolism in diabetic postmenopausal women?
DIABETOLOGIA. 1999. 42:A83-A83
13. Mitrakou A, Meyer C, Tolias A, Platanisiotis D, Vlachos L, Gerich J, Raptis SA
Evidence for increased glycogenolysis and gluconeogenesis in type 1 diabetes mellitus.
DIABETOLOGIA. 1999. 42:A165-A165
14. Rokkas T, Ladas S, Liatsos C, Petridou E, Papatheodorou G, Theocharis S, Karameris A, Raptis S
Relationship of Helicobacter pylori CagA status to gastric cell proliferation and apoptosis
GUT. 1998. 43:A17-A17
15. Hadjidakis DJ, Iconomidou BA, Sfakianakis ME, Mitrakou AG, Raptis AE, Raptis SA
Bone mass patterns and their clinical significance in insulin dependent diabetes
DIABETOLOGIA. 1998. 41:A325-A325
16. Ladas SD, Tassios PS, Raptis SA
Criteria for alternative day omeprazole maintenance therapy in patients with grade 2-3 reflux esophagitis.
GASTROENTEROLOGY. 1997. 112(4):A189-A189
17. Ladas SD, Tassios PS, Raptis SA
Alternate day omeprazole maintenance therapy for grade 2-3 reflux esophagitis.
GASTROENTEROLOGY. 1997. 112(4):A189-A189
18. Ladas SD, MalamouLada H, Economou G, Tassios P, Giannopoulou H, KesseElia M, Raptis SA
Three-day octreotide-assisted Helicobacter pylori eradication triple therapy. A pilot study.
GASTROENTEROLOGY. 1997. 112(4):A189-A189
19. Georgopoulos SD, Ladas SD, Karatapanls S, Spiliadi C, Mentis AF, Tassios PS, Artikis V, Raptis SA
Does follicular gastritis adversely affect H-pylori eradication rate?
GUT. 1997. 41:A97-A98
20. Rokkas T, Liatsos C, Petridou E, Papatheodorou G, Karameris A, Ladas S, Raptis S
Does Helicobacter pylori CagA(+) phenotype influence gastric juice vitamin C levels?
GUT. 1997. 41:A110-A110
21. Avgerinos A, Armonis A, Manolakopoulos S, Rekoumis G, Argirakis G, Adamopoulos A, Kanaghinis I, Raptis S
Propranolol (PR) alone versus the combination of endoscopic sclerotherapy (ES) and propranolol in the primary prevention of variceal hemorrhage in cirrhotics with varices - a multicenter, randomized trial
GASTROENTEROLOGY. 1995. 108(4):A1027-A1027
22. Parcharidou A, Raza A, Economopoulos T, Papageorgiou E, Anagnostou D, Papadaki T, Stamatopoulos K, Raptis S
Extensive apoptosis of bone marrow cells as evaluated by the in situ end labelling (ISEL) technique may be the basis for ineffective hematopoiesis in patients with myelodysplastic syndromes.
BLOOD. 1995. 86(10):3185-3185
23. Avgerinos A, Armonis A, Manolakopoulos S, Rekoumis G, Sgourou A, Gouma P, Raptis S
Endoscopic sclerotherapy (ES) versus endoscopic ligation (EVL) for the prevention of recurrent esophageal variceal hemorrhage in cirrhotics - a prospective-study
GASTROENTEROLOGY. 1994. 106(4):A861-A861
24. Hadjidakis D, Kokkinakis E, Giannopoulos G, Merakos G, Papadimitriou F, Kapotas J, Raptis SA
Bone-mineral density in type-II Diabetes
DIABETOLOGIA. 1994. 37:A149-A149
25. Tsavaris N, Pangalis GA, Kosmidis P, Konstantopoulos K, Variami E, Ganotakis M, Tsoutsos E, Dimitriadis G, Raptis S
Correlation between the activity of neutrophil phosphatases and glycosylated hemoglobin levels in diabetic-patients
ACTA HISTOCHEMICA ET CYTOCHEMICA. 1991. 24(3):329-334
26. Ferti A, Panani A, Raptis S
Involvement of chromosome-11 in breast-cancer
CANCER GENETICS AND CYTOGENETICS. 1989. 38(2):185-185
27. Economopoulos T, Stathakis N, Karakassis D, Papadoulis N, Papageorgiou E, Dervenoulas J, Belia M, Rappa V, Xiros N, Raptis S
Prognostic factors in the myelodysplastic syndromes
BLUT. 1988. 56(6):C10-C10
28. Ladas SD, Raptis SA
Selection of patients for upper gastrointestinal endoscopy without sedation - the finger-throat test
ITALIAN JOURNAL OF GASTROENTEROLOGY. 1986. 18(3):162-165
29. Avgerinos A, Theodosiadou E, Raptis S, Harry Dd, Chu P, Mcintyre N
Serum free fatty-acid (FFA) response to fat feeding in cirrhotic-patients
HEPATOLOGY. 1986. 6(5):1152-1152
30. Ladas SD, Raptis SA
Selection of patients for upper gastrointestinal endoscopy without sedation
GUT. 1984. 25(5):A550-A550
31. Benedetti MM, Hansen B, Federlin K, Bretzel RG, Waldhausl W, Navalescu I, Raptis S, Enzmann F, Pfeiffer EF, Franetzki M, Kerner W
Report of the 2nd Workshop of the easd study-group on artificial insulin delivery systems, pancreas and islet transplantation (AIDSPIT) - 6-8 february 1983, Igls, Austria
DIABETOLOGIA. 1984. 26(2):169-169
32. Raptis S
Somatostatin in peptic-ulcer
LANCET. 1980. 1(8180):1248-1248
33. Zoupas C, Raptis S, Karaiskos K, Diamantopoulos E, Hadjidakis D, Dimitriadis G, Axarlis K, Moulopoulos S
GHBA1 and erythrocyte deformability in diabetics under various modes of conventional treatment and control via artificial pancreas
DIABETOLOGIA. 1980. 19(3):326-326
34. Raptis S, Zoupas C, Maier V, Beischer W, Rosenthal J
Effect of a somatostatin analog on glucoregulatory hormones in man
ACTA ENDOCRINOLOGICA. 1978. 87:64-65
35. Raptis S, Zoupas C, Mallas E, Moulopoulos S
Effects of a new somatostatin analog in insulin dependent diabetics
DIABETOLOGIA. 1978. 15(3):264-264
36. Laube H, Ebert R, Raptis S, Schlegel W, Federlin K
Gip, Secretin, gastrin and pancreozymin in mucosa of sucrose fed rats
ACTA ENDOCRINOLOGICA. 1978. 87():59-60
37. Rosenthal J, Raptis S, Zoupas C, Escobarjimenez F
Inhibition by somatostatin of renin, blood-pressure, and cardiac and stroke index in essential hypertension
CIRCULATION RESEARCH. 1978. 43(1):I69-I76
38. Raptis S, Escobarjimenez F, Maier v, Muller R, Rosenthal J
Somatostatin and pentoxifylline modulation of insulin, glucagon and growth-hormone following stimulation by arginine
ACTA ENDOCRINOLOGICA. 1977. 84:51-51
39. Raptis S, Loeprecht H, Schlegel W, Lehmann E, Rovenstrunck U, Rosenthal J, Hrstka V, Schmidt FH
Modulation of insulin, c-peptide, gastrin, secretin, pancreozymin release and blood-glucose (BG) concentration in portal and peripheral-blood following glibenclamide in man
DIABETOLOGIA. 1977. 13(4):426-426
40. Loos U, Escobarjimenez F, Raptis S, Birk J, Rothenbuchner G, Pfeiffer EF
Inhibition of tsh-induced release of triiodothyronine (T3) and thyroxine (T4) by somatostatin in man
ACTA ENDOCRINOLOGICA. 1977. 84:47-48
41. Rosenthal J, Escobarjimenez F, Raptis S
Short-term effects of somatostatin on plasma-renin activity and blood-pressure in essential hypertension
ACTA ENDOCRINOLOGICA. 1977. 85:243-243
42. Rosenthal J, Escobarjimenez F, Raptis S
Effects of somatostatin on plasma-renin and blood-pressure in essential hypertension
CLINICAL RESEARCH. 1977. 25(3):A300-A300
43. Schlegel W, Raptis S, Harvey RF, Oliver JM, Pfeiffer EF
Inhibition of testmeal and oil-induced pancreozymin release by somatostatin in man
ACTA ENDOCRINOLOGICA. 1977. 85:106-106
44. Mattes P, Raptis S, Heil T, rasche H
Extended somatostatin treatment of high-risk patients with bleeding ulcer
LANGENBECKS ARCHIV FUR CHIRURGIE. 1976. 342:604-604
45. Raptis S, Escobarjimenez F, Schlegel W, Muller R, Schroder KE
Influence of somatostatin on arginine and pentoxifylline induced insulin, glucagon and growth-hormone secretion
DIABETOLOGIA. 1976. 12(4):415-415
46. Beischer W, Kerner W, Raptis S, Keller L, Beischer B
Diabetes therapy and residual b-cell function determined through c-peptide
DIABETOLOGIA. 1976. 12(4):380-380
47. Beischer W, Raptis S, Keller L, Heinze E, Schroder KE, Pfeiffer EF
Characterization of residual beta-cell function in diabetics by a new C-peptide radioimmunoassay
DIABETOLOGIA. 1975. 11(4):332-332
48. Raptis S, Dollinger HC, Schlegel W, Nadjafi AS
Portal and peripheral-blood concentrations of insulin and exocrine pancreatic-secretion in response to pure (99 percent) cholecystokinin-pancreozymin (CCK) in man
DIABETOLOGIA. 1975. 11(4):371-371
49. Schatz H, Sieradzki J, Steinle D, Raptis S, Nierle C, Pfeiffer EF
Long-term effects of sulfonylureas (SU) on function of pancreatic-islets in rats
DIABETOLOGIA. 1975. 11(4):373-374
50. Berger LV, Dollinger HC, Raptis S
Action of antacids on acid binding and gastrin liberation in man
ZEITSCHRIFT FUR GASTROENTEROLOGIE. 1975. 13(1):5-11
51. Raptis S, Thum C, Berger LV, Schroder KE, Meissner C, Schlegel W
Inhibition of gastrin secretion by somatostatin
ACTA ENDOCRINOLOGICA. 1975. 78:74-74
52. Raptis S, Rothenbu.G, Czaja W, Schroder KE, Loos U, Birk J
Influence of long-term treatment with glibenclamide on functions of pituitary-thyroid system in diabetic
DIABETOLOGIA. 1974. 10(4):398-398
53. Raptis S, Grebe B, Chrissik.M, Rothenbu.G, Muller R, Hinze HJ, Pfeiffer EF
Influence of dimethylxanthine (bl 191) on insulin-secretion induced by tolbutamide, glibenclamide, and glucose in man
DIABETOLOGIA. 1973. 9(1):87-87
54. Rothenbu.G, Vanhaels.L, Birk J, Golstein J, Loos U, Raptis S, Winkler G, Schleyer M, Pfeiffer EF
Blood levels of thyrotropin (TSH), human growth hormone (HGH) and cortisol after thyrotropin releasing hormone (TRH) in normal persons
EUROPEAN JOURNAL OF CLINICAL INVESTIGATION. 1971. 1(5):389
55. Raptis S, Rothenbu.G, Birk J, Loos U, Schleyer M, Pfeiffer EF
Insulin dependent diabetes mellitus and HGH, TSH in serum following thyrothrophin releasing factor (TRF)
ACTA ENDOCRINOLOGICA. 1971.
56. Rothenbu.G, Birk J, Raptis S, Loos U, Schleyer M, Pfeiffer EF
Thyrotrophin (TSH), human growth hormon (HGH) in hypothyroid patients and patients with endocrine ophthalmopathy after TRF injection
ACTA ENDOCRINOLOGICA. 1971.
57. Goberna R, Raptis S, Fussgang.RD, Pfeiffer EF
Effect of secretin and pancreozymin on insulin secretion in exocrine pancreatic insufficiency in rat
DIABETOLOGIA. 1970. 6(1):46
58. Schroder KE, Raptis S, Faulhabe.JD, Straub K, Pfeiffer EF
Differences in alpha-cytotropic and beta-cytotropic effect of pancreozymin in normal and diabetic subjects
DIABETOLOGIA. 1970. 6(1):81
59. Raptis S, Schroder KE, Schleyer M, Rau RM, Forster K, Ditschun.H, Pfeiffer EF
Difference in insulin and growth hormone secretion after intravenous and intraduodenal administration of mixed amino acids in humans
DIABETOLOGIA. 1970. 6(1):61
60. Raptis S, Rau RM, Hartmann W, Clodi PH, Pfeiffer EF
Effect of secretin and pancreozymin on insulin secretion in patients with exocrine pancreatic insufficiency
DIABETOLOGIA. 1970. 6(1):61
61. Fussgang.RD, Goberna R, Jaros P, Raptis S, Pfeiffer EF
Effect of secretin and pancreozymin on insulin secretion dynamics in isolated perfused rat pancreas
DIABETOLOGIA. 1970. 6(1):45
62. Hinz M, Raptis S, Pfeiffer EF
Comparative studies on effects of intestinal hormones on insulin secretion by fragments of pancreas and isolated islets of langerhans of rat
DIABETOLOGIA. 1970. 6(1):49
63. Raptis S, Schroder KE, Rau RM, Faulhabe.JD, Pfeiffer EF
Insulin and growth hormone levels in blood after an arginine infusion in healthy subjects and diabetics
DIABETOLOGIA. 1970. 6(1):80
64. Raptis S, Rau RM, Schroder KE
Dynamics of insulin secretion in hypothyroidism before and during substitution therapy
DIABETOLOGIA. 1970. 6(1):80
65. Hinz M, Raptis S, Pfeiffer EF
Insulin secretion of perifused isolated rat islets of langerhans
DIABETOLOGIA. 1970. 6(1):76
66. Rommel K, Raptis S, Burkhard.H, Endres O
Serum insulin in galactose and galactose-glucose absorption
ZEITSCHRIFT FUR GASTROENTEROLOGIE. 1969. 7(3):188
67. Raptis S, Schroder KE, Faulhabe.JD, Pfeiffer EF
Differences in secretin activity in metabolically healthy and diabetic persons
DIABETOLOGIA. 1969. 5(2):132